James Howells, de Brit die per ongeluk een harde schijf met 8.000 bitcoins in de vuilnis gooide, blijft vechten tegen de klok én de autoriteiten. Al sinds 2013 probeert hij toestemming te krijgen om de stortplaats in Newport (Wales) te doorzoeken, waar zijn digitale goudmijn mogelijk nog ligt. Maar ook zijn nieuwste poging liep uit op een teleurstelling: het Britse Hof van Beroep heeft zijn verzoek opnieuw afgewezen.
Weer bot gevangen bij de rechter
Howells hoopte dat het Royal Court of Appeal eindelijk het licht zou zien, maar de deur bleef potdicht. Rechter Christopher Nugee veegde zijn verzoek resoluut van tafel. Er zou “geen reële kans op succes” zijn en bovendien was er “geen dwingende reden” om de zaak opnieuw te bekijken. Een tik op de neus, zeker nadat het Britse Hooggerechtshof in januari ook al zijn eerdere verzoek had afgewezen.
Op X (voorheen Twitter) reageerde Howells cynisch:
“Verzoek om hoger beroep bij het Royal Court of Appeal: afgewezen.”
“Het Grote Britse Onrechtvaardigheidssysteem slaat weer toe… De staat beschermt altijd de staat.”
Laatste hoop: het Europees Hof
Nu richt Howells zijn pijlen op Straatsburg. Zijn laatste strohalm: het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Hij stelt dat zowel het Hof van Beroep als het Hooggerechtshof zijn fundamentele rechten hebben geschonden — specifiek zijn recht op eigendom en een eerlijk proces, zoals vastgelegd in Artikel 1 van Protocol 1 en Artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Hoewel het EHRM geen directe macht heeft om Britse rechterlijke beslissingen terug te draaien, kan een uitspraak in Howells’ voordeel wel politieke en juridische druk uitoefenen. In theorie zou het Verenigd Koninkrijk daardoor zijn wetten kunnen moeten aanpassen. Maar dat is allesbehalve zeker — en zeker niet op korte termijn.
Een fortuin in het vuilnis

De harde schijf met 8.000 bitcoins – goed voor zo’n 660 miljoen dollar – zou sinds 2013 ergens onder het afval liggen op de Docksway-stortplaats in Newport. Volgens Howells werd de schijf per ongeluk weggegooid door zijn toenmalige partner, die niet wist wat voor digitale schat erop stond. In die tijd was één bitcoin nog maar een paar tientjes waard. Niemand zag het aankomen.
De gemeente Newport houdt echter al jaren de hakken in het zand. Ze weigert Howells toestemming om de site af te graven, uit angst voor hoge kosten en milieuschade. Zelfs toen Howells met robots, AI en miljoenen aan investeringsgeld kwam, bleef de deur dicht.
Tot overmaat van ramp nadert ook de sluiting van de stortplaats. De Docksway-site gaat naar verwachting dicht in het fiscale jaar 2025-2026. Daarna wordt het letterlijk én figuurlijk: game over.
Vechten tegen windmolens
James Howells vecht al meer dan tien jaar voor een tweede kans. En hoewel hij keer op keer bot vangt, weigert hij op te geven. Zijn fortuin ligt waarschijnlijk slechts een paar meter onder de grond — maar juridisch gezien lijkt het verder weg dan ooit.
Of het Europees Hof hem nog kan redden? Dat blijft onzeker. Maar één ding staat vast: als vasthoudendheid ooit een prijs in Bitcoin zou uitkeren, was Howells allang miljonair geweest.