Wachttijd op koffie of biertje korter: horeca ziet personeelstekort afnemen
Met de eerste milde dagen op komst maken horecaondernemers zich klaar voor het terrasseizoen. Waar gasten de afgelopen jaren nog weleens een halfuur moesten wachten op hun cappuccino of biertje, lijkt die tijd voorbij. Ondernemers merken dat de ergste personeelstekorten achter hen liggen. ,,We zitten weer op het niveau van voor corona,” concluderen velen voorzichtig.
Personeelstekort krimpt: ‘Het gaat weer een beetje’
Hoewel de horeca altijd een bepaalde mate van personeelskrapte kent, is de extreme tekorten die na corona ontstonden niet langer aan de orde, stelt Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), in het AD. ,,Qua krapte zitten we weer op het niveau van voor corona. Veel ondernemers geven aan dat het eigenlijk wel weer een beetje gaat.”
Strenger toezicht op zzp’ers: verschuiving op de arbeidsmarkt
Sinds 1 januari controleert de Belastingdienst strenger op schijnzelfstandigheid, wat betekent dat horecaondernemers een boete riskeren als bijvoorbeeld een kok als zzp’er werkt terwijl er feitelijk sprake is van een dienstverband. Dit heeft ertoe geleid dat veel horecazaken afscheid hebben genomen van hun zzp’ers. Maar dat heeft niet per se voor nieuwe tekorten gezorgd—integendeel.
Vuik merkt dat sommige zelfstandigen juist solliciteren op loondienstvacatures en daarmee gaten opvullen. Dat merkt ook De Horeca Groep in Leiden, zegt manager Tom Peerdeman. ,,Wij zijn helemaal gestopt met zzp’ers en zien daardoor juist meer reacties op onze vacatures, bijvoorbeeld van koks die kiezen voor vast dienstverband. We hebben eigenlijk niet veel te klagen over de nieuwe aanwas.”

Ook Laurens Meyer van Meyer Horeca Groep, bekend van onder andere De Drie Gezusters in Groningen, Café Vulling in Breda en Biercafé Boudewijn in Rotterdam, ziet dat de tekorten afnemen. ,,Enerzijds door de verschuiving van zzp naar loondienst, anderzijds doordat veel horecazaken in de afgelopen jaren zijn verdwenen. Dat personeel zoekt ook weer een plek.”
Creatieve oplossingen blijven nodig
Ondanks de verbeterde arbeidsmarkt blijft creativiteit in de horeca noodzakelijk. In de afgelopen jaren kwamen oplossingen als QR-codes voor bestellen, schoonmaakrobots en slimme keukenapparatuur op.
Bij sommige zaken van Meyer kunnen gasten hun bestelling zelf aan de bar afhalen. ,,Je moet als ondernemer soms creatief zijn. We laten dat dan ook terugkomen in de prijs, zodat het voor gasten aantrekkelijker blijft,” zegt hij.
Hogere salarissen en betere arbeidsvoorwaarden
Een andere belangrijke ontwikkeling is de verbeterde cao in de horeca. Jan Hagenouw, horecaondernemer in Utrecht en vertegenwoordiger van Koninklijke Horeca Midden-Nederland, merkt dat het imago van de slechtbetaalde horecabaan aan het kantelen is. ,,De salarissen zijn een stuk beter geworden en dat helpt.”
Daarnaast zijn werkgevers zich bewuster geworden van het belang van goed personeelsbeleid. Peerdeman ziet dat ondernemers zuiniger zijn geworden op hun mensen. ,,Je moet actief werken aan een goede werksfeer en zorgen dat personeel zich gewaardeerd voelt. Dat is echt anders dan vroeger. ‘Hard voor weinig, nooit chagrijnig’ is niet meer van deze tijd.”
Voor horecabezoekers betekent dit vooral één ding: sneller een drankje op tafel. Het terrasseizoen kan beginnen.