Na 15 maanden oorlog is er eindelijk een deal: Israël en Hamas hebben een staakt-het-vuren afgesproken. Dat klinkt hoopvol, toch? Maar zoals je al kunt raden, is het allemaal nog niet zo simpel. De Verenigde Staten, Egypte en Qatar hebben flink moeten bemiddelen om dit voor elkaar te krijgen, en Israël moet er formeel nog een stempel op drukken. Journalist Sander van Hoorn zei het treffend bij Spraakmakers: “Totdat het zwart-op-wit staat, kunnen de gevechten gewoon doorgaan.”
Wat houdt de deal in?
Het akkoord van de wapenstilstand tussen Israël en Hamas is in drie fases verdeeld. Zondag gaat het staakt-het-vuren van start, en dat duurt voorlopig zes weken. In die tijd belooft Hamas 33 gijzelaars vrij te laten. Israël doet iets terug en laat Palestijnse gevangenen vrij. Ook zal het Israëlische leger zich terugtrekken uit bepaalde Palestijnse gebieden. Daarna volgt een tweede fase waarin meer details worden uitgewerkt, en uiteindelijk draait de derde fase helemaal om de wederopbouw van Gaza.
Maar… er blijven veel losse eindjes
Ja, er is een deal, maar er zijn nog genoeg vraagtekens. De Israëlische regering is nog bezig met de details, en niemand weet precies hoe dit verder moet. “Het is echt te vroeg om te praten over de toekomst,” zegt Van Hoorn. Hij vindt wel dat journalisten nu zo snel mogelijk toegang moeten krijgen tot Gaza. Want eerlijk is eerlijk, er is nog ontzettend veel onduidelijk.
Wie gaat Gaza besturen?
Eén van de grootste vragen is: wie neemt de leiding in Gaza? Hamas ziet deze deal als een grote overwinning, maar Israël wil absoluut niet dat zij aan de macht blijven. President Biden noemt het een stap richting vrede, maar Israël zit duidelijk in een andere wedstrijd.
Vechten tot de laatste minuut
Als je dacht dat iedereen direct de wapens neerlegt, dan heb je het mis. Israël heeft sinds de aankondiging van de wapenstilstand tussen Israël en Hamas nog steeds aanvallen uitgevoerd. “Bij elke wapenstilstand zie je dat er tot de laatste seconde bommen kunnen vallen,” zegt Van Hoorn. Het kost tijd om zoiets in gang te zetten.
En de Palestijnen dan?
De toekomst van de Palestijnen? Die blijft troebel. Veel Palestijnen zijn klaar met Hamas, maar een goed alternatief is er niet. De Palestijnse Autoriteit dan? Die wordt gezien als een corrupte bende. Volgens Van Hoorn moet Israël sowieso serieus nemen wat de Palestijnen zelf willen, wie ze ook kiezen.
Lees ook: Oekraïense luchtaanvallen op Russische logistiek
Wederopbouw: makkelijker gezegd dan gedaan
Het hele gebied ligt in puin, en voordat je het weet, krijg je te maken met nieuwe problemen. Israël heeft bijvoorbeeld een verbod op hulpverlening van UNRWA. Daar komt waarschijnlijk veel internationale druk op, vooral vanuit de VS, om dat verbod op te heffen. En het Rode Kruis? Israël is daar ook niet blij mee, omdat ze geen informatie over gijzelaars hebben verstrekt.
Wat brengt de toekomst?
Of deze deal echt standhoudt? Dat is de grote vraag. Wereldleiders klappen nu enthousiast in hun handen, maar hun ideeën over de volgende stap liggen mijlenver uit elkaar. En dan hebben we het nog niet eens over de Westelijke Jordaanoever gehad. Daar borrelt van alles wat een oplossing voor Gaza alleen maar ingewikkelder maakt.
Kortom: er is hoop, maar er is ook nog een lange weg te gaan.