Lamborghini
Tech

Lamborghini’s nieuwste model kost maar €300 – en je hoeft er niet eens voor te kunnen rijden

8 juli
DoorMike
Mike

Mike schrijft duidelijke, scherpe en soms eigenwijze artikelen over alles wat er speelt in Nederland en soms het buitenland. Van opvallend nieuws en slimme tips tot wonen, werk, tech en meer. Geen wollige taal of lo…

Bekijk volledige bio

Het is een zin die je tien jaar geleden waarschijnlijk niet had geloofd: Lamborghini verkoopt auto’s in de metaverse. Toch is het zo. Het Italiaanse sportwagenmerk – je weet wel, van de gillende V12-motoren en prijzen die pijn doen aan je netvlies – lanceert deze maand een digitale versie van hun nieuwste model, de Temerario. Niet op de weg, maar in de virtuele wereld van Wilder World. Je kunt ‘m daar kopen. Voor 300 dollar. En nee, hij rijdt niet in het echt.


NFT’s op standje luxe

Vanaf 11 juli ligt de digitale Lambo in de virtuele etalage. Er komen er maar 590 van – want exclusiviteit verkoopt, óók als je auto alleen op je scherm staat. Voor de echte verzamelaars (of gokkers) zijn er ook nog eens 10 zeldzamere GT3-varianten, alsof je Pokémon-kaarten opent maar dan met V10’s en spoilerwerk.

Het project draait op NFT-technologie en kan worden ‘gemint’ via Wilder World zelf, via OpenSea, of via Lamborghini’s eigen Web3-platform: Fast ForWorld (de naam klinkt als een Fast & Furious spin-off, maar goed).

Meer dan een gimmick (zeggen ze zelf)

Bij Lamborghini willen ze vooral niet dat je dit als een marketingtrucje ziet. Volgens hen is het een manier om “nieuwe digitale ervaringen” te creëren. Het woord “ervaring” valt vaker in de wereld van tech dan het woord “smaak” in een sterrenrestaurant, maar goed – je snapt het idee. Lamborghini mikt op de generatie die eerder een metaverse-wallet heeft dan een rijbewijs.

En eerlijk is eerlijk: als je marketingteam op een vrijdagmiddagpitch komt met “NFT’s, metaverse, limited edition, Web3”, dan zeg je als CEO van een luxe automerk tegenwoordig eerder waarom niet? dan wat is dat in hemelsnaam?

Weten we eigenlijk nog wat de metaverse is?

Ooit was de metaverse dé toekomst. 2021, herinner je je dat nog? Alles was booming. Facebook werd Meta. NFT’s werden verkocht voor miljoenen. Iedereen sprak over ‘digitale landgoederen’ alsof het niets was. Maar zoals dat wel vaker gaat met hypes – denk aan fidget spinners of Clubhouse – is het enthousiasme inmiddels aardig afgekoeld.

Gebruikersaantallen bleven hangen, bedrijven trokken hun geld terug, en inmiddels lijkt generatieve AI het nieuwe speeltje van Silicon Valley. En toch… Lamborghini doet het gewoon.

Onbevreesd digitaal pionieren

Dat is ergens bewonderenswaardig. Vorig jaar gingen ze al in zee met Animoca Brands, een grote speler in de Web3-wereld. Samen willen ze “digitale belevenissen” bouwen voor fans. Klinkt vaag? Is het ook. Maar ook een beetje spannend.

Met deze NFT-auto’s kiest Lamborghini duidelijk voor een experimentele koers. Ze proberen aansluiting te vinden bij een jonge doelgroep die niet per se droomt van een Aventador in de garage, maar wel van een avatar in een coole bolide in een virtuele wereld.

En de toekomst?

Of dit allemaal toekomstmuziek is of een dure afslag richting de digitale afgrond? Geen idee. Misschien lachen we over vijf jaar om deze hele metaverse-fase zoals we nu grinniken om mensen die hun leven wijdden aan Second Life. Maar misschien – heel misschien – is Lamborghini straks het merk dat als een van de eerste luxe-iconen de juiste afslag nam. En dan heb je in ieder geval die digitale Temerario alvast op je naam staan.

Relevante artikelen

Bekijk meer