Informatiegids

Premier Schoof komt waarschijnlijk vandaag onder vuur te liggen na NSC


De tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen staat vandaag in het teken van de verdediging van de asielcrisiswet door premier Dick Schoof. De coalitie, met name NSC, ligt onder vuur vanwege de steun aan deze noodwet. Gisteren was de eerste dag van het debat zwaar voor NSC. De partij kreeg veel kritiek omdat zij de wet mede mogelijk maakt.

Debat tot diep in de nacht

Het debat in de Tweede Kamer ging gisteren door tot 01.30 uur. Kamervoorzitter Martin Bosma bedankte de Kamerleden en stelde voor om het vervolg van de debatten vanochtend iets later te beginnen. In plaats van om 10.15 uur, starten ze nu om 11.00 uur. De Algemene Beschouwingen zijn het moment waarop de Tweede Kamer debatteert over de troonrede en de begroting die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd.

Steun aan de asielcrisiswet zorgt voor spanningen

Het opvallendste moment van de eerste dag was de aanval op Nicolien van Vroonhoven, die tijdelijk Pieter Omtzigt vervangt als fractievoorzitter van NSC. Oppositiepartijen waren fel tegen de steun van NSC aan de asielcrisiswet, die de regering de mogelijkheid biedt een asielcrisis uit te roepen. De oppositie is boos omdat de wet de Tweede Kamer buitenspel zet voor meerdere maanden. Dit wordt als bijzonder wrang gezien, omdat NSC zichzelf altijd presenteert als een partij die staatsrechtelijke principes hoog in het vaandel heeft staan.

Premier Schoof aan zet

Vandaag is het aan premier Schoof om de wet te verdedigen. De spanningen binnen de coalitie zijn nog steeds voelbaar. Tijdens het vorige grote debat, vlak voor de zomer, verliep de verdediging van de premier niet soepel. PVV-leider Geert Wilders noemde toen het optreden van Schoof ‘slappe hap’. Ook waren er botsingen tussen Wilders en VVD-leider Dilan Yeşilgöz over een tweet van PVV-minister Fleur Agema.

De coalitiepartijen hebben afgesproken om beter met elkaar samen te werken, maar tot nu toe is daar weinig van terechtgekomen.

Migratiebeleid en coalitie-eenheid onder druk

Een ander punt van discussie was de brief die asielminister Marjolein Faber naar Brussel stuurde. In de brief vroeg zij om een ‘opt-out’ van het Europese migratiebeleid. VVD-leider Dilan Yeşilgöz vond dat dit verzoek diplomatieker had gekund en dat het kabinet eerst in Europa steun had moeten zoeken voor dit idee.

Financiële vraagstukken en btw-verhoging

Tijdens het debat probeerde de Kamer ook afspraken te maken met het kabinet over het terugdraaien van bepaalde bezuinigingen, maar hier bleek weinig ruimte voor. Hoewel geen van de coalitiepartijen enthousiast is over de voorgestelde btw-verhogingen, is er binnen de coalitie geen steun om deze terug te draaien. PVV-leider Geert Wilders erkende dat de btw-verhoging geen sympathieke maatregel is, maar hij vond het noodzakelijk om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. “Regeren betekent soms pijnlijke beslissingen nemen,” aldus Wilders.

Opvallende confrontaties

Tot slot was er een botsing tussen FvD-leider Thierry Baudet en Kamervoorzitter Martin Bosma. Baudet vond dat hij te weinig vragen mocht stellen, maar Bosma hield voet bij stuk en vroeg zelfs andere Kamerleden om hulp.

Bron: RTL.nl

Meer relevante blogs