Informatiegids

Nederland vraagt een migratie opt-out aan bij de EU om strengere asielregels in te voeren en de migratie te verminderen.
Foto: www.x.com/MinisterAenM
Nederland vraagt Europese Commissie om uitzonderingspositie voor asielbeleid

Den Haag- heeft bij de Europese Commissie een verzoek ingediend voor een uitzonderingspositie op het gebied van asiel. Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) maakte op X bekend dat Nederland een ‘migratie opt-out’ wil verkrijgen. “We moeten weer controle krijgen over ons eigen asielbeleid,” aldus Faber.

In haar brief aan de Europese Commissie benadrukt Faber dat de nieuwe regering de migratie naar Nederland aanzienlijk wil verminderen. Dit is volgens haar noodzakelijk om aan de grondwettelijke verplichtingen te voldoen, zoals het voorzien in huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs voor de bevolking.

Met de gevraagde opt-out wil Nederland, net als Denemarken, kunnen afwijken van de Europese asiel- en migratieregels. Faber streeft hiermee naar het invoeren van ‘het strengste asielbeleid ooit’. Het is echter onzeker of de Europese Commissie dit verzoek zal honoreren.

Maatregelen om asielinstroom te beperken

Naast de opt-out heeft Faber aanvullende maatregelen in voorbereiding om de asielinstroom op korte termijn te verminderen. Een van de voornemens is het activeren van noodrecht, waardoor afgeweken kan worden van de huidige Vreemdelingenwet. Dit kan leiden tot ingrijpende maatregelen, zoals het tijdelijk opschorten van beslissingen over asielaanvragen en het afschaffen van de asieldwangwet.

Faber wil ook asielvergunningen voor onbepaalde tijd afschaffen en beperken dat meerderjarige kinderen kunnen nareizen. Bovendien zal er strenger worden getoetst bij herhaalde asielaanvragen, en zal het mogelijk worden om asielzoekers die niet verschijnen op afspraken of zittingen af te wijzen.

Juridische uitdagingen

Minister Faber benadrukt de urgentie van deze maatregelen en wil snel actie ondernemen. Het verzoek om een migratie opt-out is de eerste stap in deze richting. Toch vrezen critici dat enkele plannen juridisch moeilijk haalbaar zijn, vooral het activeren van het noodrecht waarbij de rol van de Tweede en Eerste Kamer tijdelijk zou worden beperkt.

Meer relevante blogs