Franse wijn
Lifestyle

6x Franse wijn zonder stress – het is écht te doen, geloof me

10 april
DoorMike
Mike

Mike schrijft duidelijke, scherpe en soms eigenwijze artikelen over alles wat er speelt in Nederland en soms het buitenland. Van opvallend nieuws en slimme tips tot wonen, werk, tech en meer. Geen wollige taal of lo…

Bekijk volledige bio

Ooit geprobeerd om een fles Franse wijn te kiezen zonder in paniek je telefoon erbij te pakken? Ja, ik ook. Die etiketten lijken soms wel geheimtaal. In plaats van gewoon “Sauvignon Blanc” te zeggen zoals een Californische fles, staat er iets als “Sancerre” op en dan moet jij maar weten dat dat hetzelfde is. Alsof je per ongeluk midden in een wijn-examen bent beland.

Maar hier komt het goeie nieuws: het wordt makkelijker. Echt waar. Zodra je een beetje doorhebt hoe die Fransen hun wijn indelen – spoiler: het gaat allemaal om waar het vandaan komt – begint het hele circus zowaar logisch te voelen. Dus: pak een glas (of een kop thee, ik judge niet) en laat me je even bijpraten.

Bordeaux – Waar de wijn net zo serieus is als de mensen

Saint Emilion in de Franse regio Bordeaux
Uitzicht op de wijngaarden van het dorp Saint Emilion in de regio Bordeaux, Frankrijk / Foto: Shutterstock

Bordeaux is zeg maar de Beyoncé onder de wijnstreken. Groot, beroemd, een beetje ongenaakbaar. Hier komen die dikke rode wijnen vandaan waar mensen lyrisch over doen. Vaak blends van Cabernet Sauvignon en Merlot.

Er zit ook een geografisch dingetje aan: linkeroever = meer Cab, rechteroever = meer Merlot. Best handig als je dat weet, maar je hoeft het echt niet te onthouden voor je eerstvolgende date.

Wat kun je verwachten? Zware, gelaagde wijnen met smaken van zwarte bes, cederhout en soms een vleugje oude leren fauteuil. Echt iets voor als je indruk wilt maken op je schoonvader.

Probeer eens: Château Lynch-Bages (linkerzijde), of als je bonus binnen is: Château Pétrus (rechterzijde – en ja, duur, maar wow).

Bourgogne – Minder show, meer gevoel

Wijnstreek Pommard, Bourgogne-Franche-Comte in het oosten van Frankrijk / Foto: Shutterstock

Als Bordeaux Beyoncé is, dan is Bourgogne misschien wel Florence Welch. Wat mysterieuzer. Bourgogne draait om terroir (dat poëtische Franse woord voor “het gevoel van een plek”). En hier houden ze het graag simpel qua druiven: rood = Pinot Noir, wit = Chardonnay.

De rode wijnen zijn vaak subtiel, licht, soms bijna aards. Niks spierballenwijn, meer fluisterend dan schreeuwend. En witte Bourgognes—vooral uit Chablis—zijn fris, strak, bijna ziltig.

Leuk om mee te starten: Joseph Drouhin Côte de Nuits-Villages (Pinot), of een Chablis van Domaine William Fèvre.

Champagne – Meer dan alleen pop-the-cork vibes

Wijngaarden in de Champagnestreek, Frankrijk / Foto: Shutterstock

Kijk, Champagne kennen we natuurlijk van Oud & Nieuw en die ene bruiloft waar je iets te enthousiast werd. Maar het is veel meer dan dat. Het wordt gemaakt van drie druiven (Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier) en krijgt z’n bubbels door een tweede gisting in de fles. Ja, dat klinkt technisch. Is het ook. Maar het resultaat? Fijne, elegante bubbels met een tikje toast, frisse zuren en die luxe waar je stiekem blij van wordt.

Try this at home: Veuve Clicquot Brut (klassieker) of de iets meer fancy Billecart-Salmon Rosé. Die laatste voelt alsof je per ongeluk iets goeds met je leven doet.

Loire – Een soort Franse wijnspeeltuin

Rijen sauvignon blanc-druiven rond het wijndorp Sancerre, Cher, Loirevallei, Frankrijk / Foto: Shutterstock

De Loire is… alles. Witte wijn, rode wijn, bubbel, droog, zoet – het is er allemaal. En het fijne is: veel van die wijnen zijn verrassend betaalbaar én verfrissend. Letterlijk.

Sancerre en Pouilly-Fumé zijn hemels voor Sauvignon Blanc-fans. En als je ooit een wijn zoekt die naar lentebloesem smaakt (ja, dat klinkt raar maar wacht maar), probeer dan iets van Vouvray (Chenin Blanc). De rode wijnen hier – vaak Cabernet Franc – zijn wat lichter, beetje kruidig, en perfect voor een picknick met koud kippenpootje. Geen grap.

Aanraders: Pascal Jolivet Sancerre, of de verrassend chille Chinon van Domaine Olga Raffault.

Rhône – Warme zon, kruidige wijn

Wijnranken in de Rhônevallei, Rhône, Frankrijk / Foto: Shutterstock

De Rhône is een beetje het ruigere broertje van Bordeaux. Minder stijve etiquette, meer warmte en kruiden. Denk: Grenache, Syrah, Mourvèdre – oftewel GSM. Niet het mobieltje, maar een blend die barst van de smaak.

In het noorden krijg je bijna pure Syrah, zoals in Côte-Rôtie. In het zuiden mixen ze er vrolijk op los – kijk maar naar Châteauneuf-du-Pape. Dat klinkt als een Harry Potter-spreuk, maar is gewoon hele goede wijn.

Iets voor jou?: E. Guigal Côte-Rôtie (krachtig en chic), of een Château de Beaucastel als je indruk wil maken tijdens je etentje.

Elzas – Duits tintje, Franse flair

Wijngaarden in het wijnroutegebied Hunawihr, Elzas, Frankrijk / Foto: Shutterstock

Elzas ligt tegen Duitsland aan en dat proef je een beetje. Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris – die hoek. Aromatisch, geurig, soms zoet maar vaak verrassend droog.

Deze wijnen zijn perfect als je iets zoekt dat nét even anders is. Bloemig, kruidig, een beetje tropisch soms. Niet de standaard Chardonnay dus. En trouwens: Elzasser flessen zijn lang en slank, dus ze passen vaak nét niet goed in je wijnrek. Maar dat vergeef je ze meteen.

Favorieten: Trimbach Riesling (droog en strak), of de zwoelere Gewürztraminer van Zind-Humbrecht.

Franse wijn is geen hogere wiskunde (meer)

Santé / Foto: Shutterstock

Ik snap het hoor. Franse wijn is in het begin best een draak. Maar zodra je de regio’s een beetje kent, wordt het een soort spelletje. Wat komt waar vandaan? Wat past bij je humeur? Of je budget? (Bourgogne: oei.)

En geloof me: het is nooit saai. Elke fles is een avontuur. Soms een goed verhaal, soms een flop – net als op Tinder. Maar als je een beetje durft te proberen, ontdek je vanzelf jouw favoriet. Dus: trek die kurk eruit, schenk iets in dat je niet kunt uitspreken, en kijk waar het je brengt.

Santé.

Relevante artikelen

Bekijk meer