Het kabinet wil strengere regels invoeren voor gezinshereniging van asielzoekers. Dit plan maakt deel uit van het regeerprogramma dat binnenkort wordt gepresenteerd, volgens bronnen bij RTL Nieuws.
Nieuwe voorwaarden voor gezinshereniging
De nieuwe regels vereisen dat een volwassen asielzoeker eerst twee jaar een verblijfsstatus heeft voordat hij of zij het gezin mag laten overkomen. Daarnaast moet de asielzoeker een eigen woning en inkomen hebben. Deze maatregelen verstrengen de huidige regels aanzienlijk. Momenteel kunnen gezinnen al naar Nederland komen zodra de asielzoeker een verblijfsvergunning heeft. Dit geldt voor partners en gezinsleden die al vóór de vlucht deel uitmaakten van het gezin, mits aan een inkomenseis wordt voldaan.
Eerdere pogingen tot aanscherping
In 2022 probeerde staatssecretaris Eric van der Burg de regels voor gezinshereniging al aan te scherpen. Hij stelde voor om gezinshereniging pas toe te staan als er een woning beschikbaar is. De rechter wees dit voorstel echter af omdat het in strijd was met de wetgeving. Ook de Raad van State gaf een negatief oordeel over die aanscherping.
Discussie binnen het kabinet
Tijdens de migratieonderhandelingen van kabinet Rutte-4 in 2023 bleken strengere regels voor gezinshereniging een gevoelig punt. Ambtenaren gaven aan dat verstrenging alleen mogelijk zou zijn met een tweedeling tussen erkende vluchtelingen en mensen die tijdelijke bescherming nodig hebben.
Juridische zekerheid door nieuwe wetgeving
Om te voorkomen dat de rechter nieuwe regels opnieuw afwijst, wil het kabinet de aangescherpte maatregelen in wetgeving vastleggen. Zo hopen ze dat de nieuwe regels standhouden in juridische procedures.
Beladen onderwerp in regeerakkoord
Volgens politiek verslaggever Fons Lambie is gezinshereniging een van de meest beladen onderwerpen in het regeerakkoord. Dit onderwerp droeg eerder bij aan de val van het vorige kabinet en veroorzaakt nu ook discussie binnen de huidige coalitie. Vooral de PVV en NSC hebben tegengestelde standpunten; de PVV wil strengere asielregels, terwijl NSC vasthoudt aan internationale afspraken. Het wordt spannend of de nieuwe wet standhoudt bij de rechter en voldoet aan Europese regels.
Onzekerheid binnen de coalitie
Vorige week voerde het kabinet al een verhitte discussie over dit onderwerp, waarbij veel ogen gericht zijn op NSC, vooral nu Pieter Omtzigt tijdelijk een stap terug heeft gedaan. Zoals iemand aangaf: “Het is pas voorbij als het echt voorbij is.”
Lees meer nieuws.
Bron: RTL.nl