Informatiegids

Indonesiërs willen democratie beschermen

Recente onrust in Indonesië toont aan dat de bevolking haar prille democratie wil beschermen, aldus voormalig president Susilo Bambang Yudhoyono. Hij verzekerde dat de overgang van de huidige president Joko Widodo naar zijn opvolger, Prabowo Subianto, soepel zal verlopen.

Protesten tegen democratische achteruitgang

“De mensen hopen dat dit land, deze regering, de leiders echt hun best doen om onze democratie te beschermen en te versterken,” zei Yudhoyono in een interview in Jakarta. Hij verwees naar recente pro-democratie protesten in het hele land.

Verzet tegen machtsgreep en dynastieke politiek

Vorige maand wisten massale straatprotesten een vermeende machtsgreep van de grootste politieke partijen in Indonesië te voorkomen. Dit incident toonde de brede publieke verontwaardiging over het afglijden van de democratie en de zorgen over dynastieke politiek, aangezien de oudste zoon van Jokowi al is gekozen tot vice-president.

Indonesië’s reis naar democratische stabiliteit

“Als jonge democratie, na de crisis die Indonesië in 1998 trof, is onze reis nog niet voorbij,” zei Yudhoyono. Hij benadrukte dat de democratische transformatie nog steeds gaande is en moet blijven inspelen op de wensen van het volk.

Prabowo’s voorbereiding en economische uitdagingen

Yudhoyono prees de lange overgangsperiode waarin Prabowo zich kan voorbereiden. Hij wees erop dat Prabowo goed gepositioneerd is om de economische prestaties van Jokowi voort te zetten en zich nu kan richten op het opbouwen van menselijk kapitaal.

Prabowo als “buitenlandbeleid-president”

De voormalige militaire officier Prabowo zal volgens Yudhoyono een “buitenlandbeleid-president” zijn, die in staat moet zijn om Indonesië te leiden te midden van de groeiende spanningen tussen de VS en China.

Indonesië’s regionale rol en ASEAN-betrokkenheid

Yudhoyono benadrukte het belang van Indonesië’s rol binnen ASEAN en op het wereldtoneel als lid van de G-20. Indonesië moet een leidende stem hebben in de aanpak van regionale problemen, zoals het conflict in de Zuid-Chinese Zee.

Meer relevante blogs