Wijnfraude
Entertainment

Wijnfraude: Hoe oplichters grof geld verdienen met nepflessen

13 februari

Wijnfraude: Hoe oplichters grof geld verdienen met nepflessen

Dure wijn is big business. Een exclusieve fles Château Lafite Rothschild of Domaine de la Romanée-Conti kan makkelijk duizenden tot zelfs honderdduizenden euro’s opleveren. Maar waar veel geld te verdienen is, zijn er ook mensen die de boel belazeren. Wijnfraude is een groeiend probleem waarbij oplichters oude flessen opnieuw vullen, labels vervalsen en goedkopere wijn verkopen als een exclusieve topwijn. Hoe werken deze slimme trucs, en hoe voorkom je dat je erin trapt?

Wijnfraude Château Lafite Rothschild

Wat is wijnfraude eigenlijk?

Wijnfraude draait om het misleiden van kopers door wijn te verkopen die niet is wat het lijkt. Soms gaat het om complete vervalsingen – nepflessen met namaaketiketten – en soms om ‘opgepoetste’ wijnen, waarbij een matig jaartal wordt vervangen door een gewild topjaar. De meeste fraudeurs mikken op verzamelaars en investeerders die op zoek zijn naar zeldzame wijnen, maar ook gewone liefhebbers kunnen slachtoffer worden.

Omdat exclusieve wijnen vaak astronomische bedragen opleveren, is het voor criminelen een lucratieve business. En zolang er vraag is naar dure flessen, zullen er altijd mensen zijn die proberen hier een slaatje uit te slaan.

Hoe gaan wijnoplichters te werk?

1. Nepetiketten en gerecyclede flessen

Dit is misschien wel de populairste truc. Oplichters nemen een oude, originele fles van een topwijn en plakken er een nieuw etiket op, compleet met nep-hologrammen en nagemaakte handtekeningen. Soms wordt zelfs de kurk vervangen om de illusie compleet te maken.

2. Goedkope wijn in een dure fles

Waarom honderden of duizenden euro’s uitgeven aan een exclusieve wijn als je hem gewoon zelf kunt ‘maken’? Fraudeurs vullen originele flessen met goedkopere wijn en verkopen ze voor de hoofdprijs. Soms mengen ze verschillende wijnen om de smaak meer op het origineel te laten lijken.

3. Valse certificaten en mooie verhalen

“Ik heb deze fles gevonden in een verlaten kelder in een oud Frans kasteel…” Klinkt fantastisch, toch? Oplichters verzinnen de meest ongelooflijke verhalen over hoe ze aan hun zeldzame wijnen komen. Vaak worden valse certificaten en nep-documenten toegevoegd om de echtheid te ‘bewijzen’.

4. Opgelichte kopers op online veilingen

Online veilingen zijn ideaal voor fraudeurs. Mensen bieden gigantische bedragen op wijnen die ze nooit in het echt hebben gezien. Na betaling blijkt de fles nep of – nog erger – komt er helemaal niets aan.

5. Nieuwe jaartallen, oude wijn

Soms is een wijn wél van een topchâteau, maar gewoon van een minder goed jaartal. Geen probleem voor de fraudeur: hij vervangt het jaartal door een jaargang die bekendstaat als een ‘perfect wijnjaar’. Dat kan de waarde van de fles met duizenden euro’s verhogen.

De grootste wijnfraudeurs ooit

Rudy Kurniawan – De meestervervalser

Rudy Kurniawan werd in 2013 opgepakt omdat hij miljoenen dollars had verdiend met het verkopen van nepwijn. Hij had een hele ‘wijnfabriek’ in zijn huis, waar hij goedkope wijn mengde en in exclusieve flessen goot. Zijn vervalsingen waren zo goed dat zelfs kenners erin trapten.

Hardy Rodenstock – De man achter de ‘Jefferson-flessen’

Duitser Hardy Rodenstock beweerde in de jaren ‘80 een aantal extreem zeldzame flessen uit de wijnkelder van Thomas Jefferson te hebben gevonden. Ze werden voor absurde bedragen verkocht, totdat bleek dat de graveringen op de flessen waarschijnlijk nep waren.

Hoe herken je wijnfraude?

Wil je niet opgelicht worden? Let dan op deze signalen:

Vreemde etiketten – Let op spellingsfouten, vaag drukwerk of afwijkende kleuren.
Te mooie verhalen – Als een fles een ‘mysterieus verleden’ heeft zonder bewijs, is dat verdacht.
Raar gewicht – Sommige vervalste flessen zijn te licht of juist te zwaar.
Te lage prijzen – Is een fles opvallend goedkoop? Dan is het waarschijnlijk te mooi om waar te zijn.
Afwijkende kurk of capsule – Wijnhuizen gebruiken vaak unieke kurken en zegels.

Dankzij nieuwe technologieën zoals spectroscopische analyses en blockchain-verificatie wordt het steeds moeilijker om wijn te vervalsen. Maar uiteindelijk blijft gezond verstand de beste bescherming.

Trap er niet in!

Wijnfraude is een miljoenenbusiness. Fraudeurs worden steeds slimmer, en sommige nepwijnen zijn zo goed dat zelfs experts ze niet meteen herkennen. Of je nu een investeerder bent of gewoon een liefhebber van een goed glas wijn, het loont om kritisch te blijven. Koop alleen bij betrouwbare verkopers, laat je niet verblinden door mooie verhalen en check altijd de details. Want een dure wijn is pas echt een topaankoop als hij ook echt is wat hij lijkt!

Relevante artikelen

Bekijk meer