Je zou denken: als je Jeff Bezos heet, oprichter van Amazon, en je wil trouwen met de liefde van je leven (Lauren Sanchez dus), dan regel je gewoon de meest iconische stad ter wereld. Venetië. Gondels, basilieken, een privéconcertje misschien. En hop, iedereen gelukkig. Maar nee hoor, zo werkt het dus niet in 2025.
“Bezos’ Bruiloft onder Vuur”
Een sprookjeshuwelijk? Niet hier.
De bruiloft, oorspronkelijk gepland in de adembenemende Scuola Grande della Misericordia in het hart van Venetië, moet nu ineens verkassen. Niet omdat de bloemenleverancier zich had vergist in het seizoen of omdat het tapijt niet bij de gordijnen paste. Nee. Vanwege veiligheidszorgen. Serieus. En niet de gebruikelijke ‘hij is beroemd en dus moet er beveiliging mee’-zorgen, maar geopolitieke risico’s en protestbewegingen die het event gewoon zat zijn. Tja, dat krijg je als miljardairs hun jachten parkeren in een stad die barst van de geschiedenis en – niet onbelangrijk – inwoners die daar nog altijd wonen.
Protesten met een boodschap (en bootjes)
De groep ‘No Space for Bezos’ laat er geen misverstand over bestaan: dit gaat niet over liefde. Het gaat over macht. Over het gebruiken van Venetië als decor voor een privéfeestje waar de stad en haar bewoners niets aan hebben – behalve de chaos.
Bezos zou meerdere jachten de lagune binnenbrengen. Inclusief de “Koru”, een zeiljacht van $500 miljoen, vergezeld door het ondersteuningsschip “Abeona”. Stel je even voor: een woonwijk waarin ineens een cruiseschip op de oprit staat geparkeerd. Zo voelt dat dus voor veel Venetianen. Posters met “No Space for Bezos” sieren de muren. Klinkt een beetje als een bandnaam, maar het is bloedserieus bedoeld.

De protesten dwingen de organisatie tot actie. Exit Scuola Misericordia, enter het Arsenale – een voormalig scheepswerf aan de rand van de stad. Klinkt ruiger, industriëler, maar hey, het is tenminste nog steeds Venetië. En het huwelijk zelf? Nog steeds in de sprookjesachtige basiliek van San Giorgio Maggiore. Geen slechte back-uplocatie.
Wie komt er eigenlijk?
250 gasten dus, allemaal ondergebracht in hotels langs het Canal Grande. Toch opvallend: medewerkers van Aman Venice weigeren bevestiging te geven van reserveringen. Een slimme PR-zet of gewoon chaos achter de schermen? Wie weet. Alles in het teken van discretie, zeggen sommigen. Anderen fluisteren dat zelfs miljardairs niet altijd hun zin krijgen in Italië.
De gastenlijst is… intens. Een mix van sterren, macht en glitter: Ivanka Trump, Eva Longoria, Oprah, Kim en co, en Leonardo DiCaprio – waarschijnlijk de enige daar die ooit écht op een gondel heeft gevaren zonder privéchef.
Van Venetië tot Monaco: niet overal welkom
Alsof het nog niet ingewikkeld genoeg is, blijkt dat Bezos ook elders tegen een muur aanloopt. In Monaco, van alle plaatsen, werd z’n jacht onlangs geweigerd in de haven. Redenen? Officieel ‘geen plek’, maar insiders mompelen iets over politieke onrust, overvolle kades en – eerlijk is eerlijk – misschien ook gewoon irritatie.
Wat ooit een intiem feest leek te worden met uitzicht op het water, is veranderd in een symbolisch gevecht over wie de stad mag gebruiken. De burgemeester van Venetië, Luigi Brugnaro, houdt zich ondertussen op de vlakte. Nou ja, soort van. Hij noemt de komst van Bezos een eer – wat hem uiteraard niet populairder maakt bij de actiegroepen die al boten klaarmaken voor een symbolische blokkade van de grachten op 28 juni.
Een huwelijk, een protest, een spiegel
Is dit allemaal overdreven? Misschien. Maar het raakt iets. Want het is niet alleen een bruiloft. Het is een botsing tussen werelden: die van het ongekende privilege, en die van de gewone stad die zich weigert te laten gebruiken als achtergrond van een miljardairssprookje.
Of de liefde overwint? Vast wel. Maar deze zomer in Venetië blijkt nogmaals: geld koopt veel. Behalve vrede, een protestvrije bruiloft, en de zegen van een stad die zichzelf nog net serieus genoeg neemt om niet alles te laten gebeuren. Zelfs niet als je Jeff Bezos heet.