Het is weer zover, belastingaangifte! Miljoenen Nederlanders gaan de komende weken aan de slag met hun aangifte inkomstenbelasting. Met deze slimme tips voorkom je dat je onnodig te veel betaalt. En denk om de nieuwe regels.
1. Denk goed na voordat je uitstel aanvraagt
De deadline voor je belastingaangifte is 1 mei. Red je dat niet? Dan kun je uitstel vragen, maar let op: je betaalt dan mogelijk 6,5% belastingrente over het bedrag dat je nog moet afdragen. Dit loopt vanaf 1 juli 2025 tot zes weken na ontvangst van je definitieve aanslag – en dat kan maanden duren. Belastingrente ontvangen over je teruggave zit er helaas niet in.
Heb je meer tijd nodig en weet je al dat je moet bijbetalen? Overweeg dan om vóór 1 mei een voorlopige aanslag aan te vragen. Zo voorkom je extra kosten, adviseert Hanneke Kroonenberg van Van Lanschot Kempen.

2. Fiscaal partnerschap is niet altijd voordelig

Fiscaal partners kunnen inkomsten en aftrekposten verdelen voor een optimaal belastingvoordeel. Maar partnerschap is niet altijd gunstig. Als je in 2024 bent getrouwd, mag je zelf kiezen of je voor dat hele jaar als fiscaal partner aangemerkt wilt worden.
Heb je veel aftrekbare medische kosten gehad? Dan kan fiscaal partnerschap nadelig zijn, omdat de drempel voor aftrek gebaseerd wordt op beide inkomens. Ook als jullie beiden een eigen woning hebben, is het soms slimmer om het partnerschap niet over het hele jaar toe te passen. Fiscaal partners mogen namelijk maar van één woning de hypotheekrente aftrekken.
3. Zet het huis op naam van de partner met het laagste inkomen
Voorheen was het voordelig om een woning op naam van de partner met het hoogste inkomen te zetten, maar dat is veranderd. De hypotheekrenteaftrek is nu voor iedereen 36,97%. Het eigenwoningforfait – een fiscale bijtelling omdat je van je huis profiteert – wordt echter belast tegen het hoogste tarief van de inkomstenbelasting.
Wie in de hoogste schijf (49,5%) valt, betaalt dus extra belasting over het eigenwoningforfait. Daarom is het vaak voordeliger om de woning in de belastingaangifte toe te rekenen aan de partner met het laagste inkomen.

4. Belasting betalen over verkochte spullen? Niet altijd!

Verkoop je regelmatig spullen via platforms zoals Vinted of marktplaats? Dan krijgt de Belastingdienst hier automatisch melding van als je meer dan 30 keer per jaar verkoopt of een jaaromzet boven €2.000 hebt.
Dit betekent niet dat je altijd belasting moet betalen. Verkoop je oude spullen zonder winstoogmerk, zoals tweedehands kleding of meubels? Dan hoef je dit niet op te geven. Maar als je bijvoorbeeld meubels opknapt en doorverkoopt, kan het worden gezien als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’, en dan moet je wél belasting betalen – maar mag je ook kosten aftrekken.
5. Vergeet je crypto’s niet op te geven
Je bank geeft je spaargeld en beleggingen automatisch door aan de Belastingdienst, maar crypto’s niet. Deze moet je zelf opgeven op basis van de waarde per 1 januari 2024.
Vanaf 2026 worden cryptoplatforms verplicht om deze gegevens door te geven, maar nu nog niet. Toch is het verstandig om je crypto’s netjes op te geven. De Belastingdienst kan namelijk tot vijf, en in sommige gevallen zelfs twaalf jaar terugkijken. Wie betrapt wordt op het verzwijgen van vermogen, kan hoge boetes verwachten.

6. Check of je recht hebt op kinderkorting

Heb je kinderen en werk je? Dan kun je mogelijk de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) krijgen, wat een belastingkorting oplevert.
Dit geldt ook als je gescheiden bent en je kind niet bij jou woont, mits je kind minstens 156 dagen per jaar bij jou verblijft en dit in het ouderschapsplan staat vastgelegd. Veel mensen laten deze korting liggen, dus controleer goed of je ervoor in aanmerking komt.
7. Gebruik je jaarruimte slim voor je pensioen
Geld dat je opzijzet voor je pensioen via een lijfrenteverzekering of geblokkeerde pensioenrekening, mag je onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de belasting. Dit heet de jaarruimte. Heb je nog niet-benutte ruimte uit eerdere jaren? Dan heet dit reserveringsruimte, en die kun je tot 10 jaar terug gebruiken.
Heb je in 2024 een extra bedrag gestort voor je pensioen? Gebruik dan de oudste reserveringsruimte als eerste, want deze vervalt het snelst.

8. Wisselend inkomen? Overweeg belastingmiddelen
Als je inkomen sterk fluctueert – bijvoorbeeld door een carrièrewissel, een ontslagvergoeding of variabele inkomsten als ondernemer – kan het gunstig zijn om te middelen. Hierbij bereken je je belasting over een gemiddelde van drie jaar, wat soms een belastingteruggave oplevert.
Middelen is inmiddels afgeschaft, maar je kunt nog een laatste keer gebruikmaken van deze regeling over de jaren 2022, 2023 en 2024. Als het verschil in belasting hoger is dan €545, krijg je het teveel betaalde bedrag terug. Je kunt een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst.