Het drank en drugsbeleid verschilt aanzienlijk tussen Aziatische landen waarbij elk land zijn eigen unieke benadering heeft ten aanzien van alcohol- en drugsgebruik. Het gebeurt regelmatig dat (Nederlandse) toeristen geen besef hebben van dit beleid. Van strikte verboden tot gereguleerde markten is hieronder een overzicht van het beleid in enkele Aziatische landen. Zo sta jij niet voor verassingen als jij naar één van deze landen met hun bijzondere cultuur gaat reizen.
1. Japan
In Japan is het beleid rondom alcohol en drugs relatief strikt maar goed gereguleerd.
Alcohol: Het drinken van alcohol is legaal vanaf de leeftijd van 20 jaar. Japan heeft een cultuur van gematigdheid en respect voor regels. Openbare dronkenschap wordt niet aangemoedigd. Alcoholische dranken zijn algemeen beschikbaar en de verkoop ervan wordt strikt gereguleerd door de overheid. Straffen voor overtredingen van alcoholregels zijn relatief mild en omvatten vaak boetes of waarschuwingen.
Drugs: Het drugsbeleid van Japan is een van de strengste ter wereld. Het bezit en gebruik van illegale hard en softdrugs worden zwaar bestraft. Zelfs een kleine hoeveelheid kan leiden tot lange gevangenisstraffen en zware boetes. Voor drugshandel kan een levenslange gevangenisstraf op staan. De overheid voert regelmatig controles uit en publiceert uitgebreide informatie over de gevaren van drugsgebruik.
2. China
China hanteert een streng beleid ten aanzien van zowel alcohol als drugs.
Alcohol: De minimumleeftijd voor het kopen en consumeren van alcohol is 18 jaar. Alcohol gebruik is vrij normaal is China. Er ligt echter een sterke nadruk op het voorkomen van overmatig drinken en de maatschappelijke problemen die daarmee gepaard kunnen gaan. Strafmaatregelen voor alcoholmisbruik zijn meestal gerelateerd aan openbare orde en veiligheid, zoals boetes voor dronkenschap in het openbaar en tijdelijke detentie voor overlast.
Drugs: China staat bekend om zijn extreem strenge drugsbeleid. De overheid voert hardhandig beleid tegen drugshandel en gebruik. Doodstraffen voor drugshandelaren zijn geen uitzondering en er is een sterke focus op preventie en rehabilitatieprogramma’s. Kortom, begin er niet aan want de straffen zijn streng en de handhaving is strikt.
3. India
India’s beleid op het gebied van drank en drugs varieert sterk per staat maar er zijn enkele algemene richtlijnen.
Alcohol: In de meeste staten van India is het toegestaan om alcohol te kopen en te drinken vanaf de leeftijd van 21 jaar. Sommige staten hebben echter strengere regels en zelfs een volledig alcoholverbod. Vooral in religieus en cultureel conservatieve gebieden. Doe goed onderzoek naar de staat waar jij heen zou willen gaan. Strafmaatregelen kunnen boetes en tijdelijke detentie omvatten voor overtredingen zoals het drinken in openbare ruimtes of onder de wettelijke leeftijd.
Drugs: Het beleid tegen drugs in India is gemengd. Het bezit en gebruik van marihuana is in sommige staten niet strafbaar. Maar het bezit van andere illegale drugs zoals heroïne en cocaïne worden zwaar bestraft. Voor het bezit van kleine hoeveelheden drugs kunnen gevangenisstraffen van 6 maanden tot 1 jaar worden opgelegd, terwijl grotere hoeveelheden leiden tot straffen van 1 tot 20 jaar.
4. Thailand
Thailand heeft een gematigd beleid ten aanzien van alcohol en drugs.
Alcohol: De wettelijke leeftijd voor alcoholgebruik is 20 jaar. Er zijn strikte regels over de verkoop van alcohol. Vooral in de nabijheid van onderwijsinstellingen en tijdens de nachtelijke uren. Thailand kent een cultuur van sociale verantwoording en verantwoord drinken. Strafmaatregelen voor overtredingen zoals het drinken op verboden tijden of door minderjarigen kunnen boetes en tijdelijke detentie omvatten.
Drugs: Thailand heeft recentelijk zijn beleid tegen marihuana versoepeld met legalisering voor medisch gebruik en de mogelijkheid voor recreatief gebruik onder bepaalde voorwaarden. Andere drugs blijven echter strikt verboden en de straffen voor overtredingen kunnen ernstig zijn. Er zijn ook programma’s voor rehabilitatie en preventie van drugsverslaving. Straffen voor het bezit van illegale drugs variëren van gevangenisstraffen van 1 jaar tot levenslang, afhankelijk van de hoeveelheid en aard van de drugs.
5. Zuid-Korea
Zuid-Korea heeft een strikte benadering ten aanzien van zowel alcohol als drugs.
Alcohol: De minimumleeftijd voor alcoholconsumptie is 19 jaar en er is een cultuur van sociaal drinken waarbij alcohol vaak een rol speelt in zakelijke en sociale situaties. Ondanks de sociale acceptatie zijn er strikte regels en normen voor verantwoord gebruik. Strafmaatregelen voor overtredingen zoals drinken onder de wettelijke leeftijd of openbaar dronkenschap kunnen boetes en tijdelijke detentie omvatten. Er zijn ook regels die specifiek gericht zijn op verantwoord alcoholgebruik in bepaalde situaties.
Drugs: Zuid-Korea heeft een zero-tolerance beleid ten aanzien van drugs. Het bezit en gebruik van illegale drugs worden zwaar bestraft met hoge boetes en gevangenisstraffen. Er zijn ook uitgebreide preventie en voorlichtingscampagnes om het drugsgebruik te verminderen. Het bezit van zelfs kleine hoeveelheden illegale drugs kan leiden tot gevangenisstraffen van 5 jaar of meer. Drugshandel kan resulteren in levenslange gevangenisstraffen.
6. Vietnam
Vietnam heeft een relatief strikt beleid ten aanzien van alcohol en drugs hoewel er recentelijke veranderingen en aanpassingen zijn.
Alcohol: De wettelijke leeftijd voor het kopen en consumeren van alcohol in Vietnam is 18 jaar. Alcohol is breed beschikbaar en speelt een belangrijke rol in de Vietnamese cultuur. Sociale en familiebijeenkomsten gaan vaak gepaard met alcoholconsumptie. Er zijn regels omtrent de verkoop van alcohol (vooral met betrekking tot de verkoop aan minderjarigen en tijdens bepaalde uren) maar het beleid is over het algemeen gericht op regulatie in plaats van volledige beperking. Strafmaatregelen voor overtredingen zoals drinken onder de wettelijke leeftijd of op verboden plaatsen kunnen boetes en tijdelijke detentie omvatten. De handhaving varieert afhankelijk van de lokale regelgeving.
Drugs: Vietnam hanteert een streng drugsbeleid. Het bezit, gebruik en de handel in illegale drugs zijn strafbaar en kunnen leiden tot zware straffen waaronder lange gevangenisstraffen en hoge boetes. In het verleden zijn er ook berichten geweest over de doodstraf voor zware drugsmisdaden hoewel dit in de praktijk zelden voorkomt. De Vietnamese overheid voert regelmatig campagnes om bewustzijn te vergroten over de gevaren van drugsgebruik en om drugsverslaving tegen te gaan.
7. Indonesië
Indonesië heeft een streng beleid ten aanzien van zowel alcohol als drugs.
Alcohol: De minimumleeftijd voor alcoholconsumptie is 21 jaar. Alcohol is beschikbaar in speciaal aangewezen winkels en horecagelegenheden maar de verkoop en consumptie zijn strikt gereguleerd. Vooral in conservatieve islamitische gebieden is alcoholgebruik vaak beperkt of verboden. Overtredingen zoals het verkopen van alcohol aan minderjarigen of het drinken op verboden locaties kunnen leiden tot boetes, tijdelijke sluiting van bedrijven of andere administratieve straffen. Openbare dronkenschap kan ook bestraft worden met boetes of tijdelijke detentie afhankelijk van de ernst van de overtreding en de locatie.
Waarschuwing: In Indonesië wordt regelmatig zelf Arak gestookt. Dit gaat vaker mis dan je denkt en is levensgevaarlijk. Zo is er al eens een Nederlander omgekomen na een shotje Arak.
Drugs: Indonesië heeft een zero-tolerance beleid ten aanzien van drugs. Het bezit, gebruik, en de handel in illegale drugs worden zeer serieus genomen en bestraft met zware straffen. Voor het bezit van kleine hoeveelheden drugs kunnen gevangenisstraffen van 4 tot 12 jaar worden opgelegd. Drugshandel kan resulteren in levenslange gevangenisstraf of zelfs de doodstraf. Er zijn ook preventie- en rehabilitatieprogramma’s maar de nadruk ligt sterk op handhaving en bestraffing van drugsmisdrijven.
De straffen voor het overtreden van drank en drugsregels in Aziatische landen variëren van boetes en tijdelijke detentie tot lange gevangenisstraffen en in sommige gevallen de doodstraf. Elk land heeft zijn eigen benadering en strengheid in handhaving. Doe vooral goed onderzoek naar het land waar jij naartoe zou willen gaan zodat jij niet voor verrassingen komt te staan.