XRP
Crypto

De XRP-zaak is eindelijk klaar. En ja, dat is groot nieuws.

9 mei
DoorMike
Mike

Mike schrijft duidelijke, scherpe en soms eigenwijze artikelen over alles wat er speelt in Nederland en soms het buitenland. Van opvallend nieuws en slimme tips tot wonen, werk, tech en meer. Geen wollige taal of lo…

Bekijk volledige bio

Na jaren van juridische touwtrekken, halve overwinningen en boze tweets is het eindelijk zover: de zaak tussen Ripple en de Amerikaanse beurswaakhond SEC is afgerond. Geen gedoe meer, geen hoger beroep. Gewoon: klaar. En dat is, in cryptoland, best een zeldzaamheid.

Vier jaar gebakkelei. En nu: stilte.

We schrijven december 2020. De wereld zat binnen, belegde in alles wat maar bewoog, en toen kwam daar ineens de SEC met een aanklacht tegen Ripple. De boodschap: jullie hebben XRP verkocht alsof het een aandeel was, en dat mag niet.

Vanaf dat moment ging het los. Ripple sputterde tegen – hard ook – en de cryptowereld stond op z’n achterste benen. Want als XRP ineens een effect was, wat betekende dat dan voor de rest?

Fast forward naar nu, mei 2025. De zaak is klaar. Oprecht. Geen hoger beroep, geen juridische uitloopstroken. Ripple betaalt $50 miljoen, krijgt $75 miljoen terug, dat blijkt uit een officiële brief die Ripple naar rechter Analisa Torres heeft gestuurd.

Een boete die als overwinning voelt (en dat is op z’n minst ironisch)

De SEC begon met een boete van $125 miljoen. Nu wordt het $50 miljoen. En dat klinkt als een schikking waar Ripple aardig mee wegkomt. Geen erkenning van schuld, geen verbod op handelen, en vooral: geen nieuwe rechtszaken in het vooruitzicht.

Ripple’s juridisch directeur Stuart Alderoty noemde dit “de laatste update over deze zaak.” Je kon het bijna horen zuchten.

En CEO Brad Garlinghouse? Die was iets minder subtiel. Hij noemde het “een overwinning voor crypto”. Natuurlijk deed hij dat. Als je vier jaar lang op het hakblok hebt gestaan en je komt er met een boete uit die een derde is van het oorspronkelijke bedrag, dan vier je dat. Met champagne, neem ik aan. Of met een stevige whisky.

XRP: ooit een belofte, toen een hoofdpijn, nu… wat precies?

Wat begon als de munt die banken zou verlossen van trage grensoverschrijdende betalingen, werd jarenlang vooral het symbool van onzekerheid. Wat ís XRP nou eigenlijk? Een munt? Een effect? Iets daartussenin?

Die vraag is nog steeds niet eenduidig beantwoord, maar één ding weten we nu wel: op secundaire markten is het géén effect, zo besloot een rechter eerder al. Dat gaf Ripple vorig jaar al wat wind in de rug. Maar dat laatste hoofdstuk – over die verkoop aan instellingen – bleef nog open.

Tot vandaag.

De koers? Die sprong natuurlijk omhoog

Je hoeft geen beursanalist te zijn om te raden wat er gebeurde toen de schikking bekend werd. XRP schoot omhoog. Op het moment van schrijven noteert de munt iets boven de $2,30.

Is dat duurzaam? Geen idee. De cryptomarkt is berucht wispelturig. Maar wat wel duidelijk is: beleggers zien dit als opluchting. Alsof er eindelijk iets van die eeuwige mist is opgetrokken.

En de rest van de sector?

Die kijkt mee. Want als Ripple er met een deal vanaf komt – en dan nog één waar je als bedrijf waarschijnlijk prima mee kunt leven – dan schept dat een soort precedent. Niet juridisch, maar wel psychologisch.

Bedrijven als Coinbase en Binance zullen zich achter de oren krabben. Misschien zelfs een beetje jaloers zijn op de afloop. Want een boete betalen en doorgaan… dat klinkt ineens best aantrekkelijk als alternatief voor jarenlange strijd.

Dus. Is dit het einde?

Ja. Voor Ripple wel. De zaak is dicht. De boeken zijn gesloten.

Maar voor de cryptosector als geheel? Dit is waarschijnlijk nog maar een hoofdstuk. Er komen nieuwe zaken, nieuwe interpretaties, nieuwe regels. De SEC zit echt niet stil. En de industrie ook niet.

Maar voor nu: Ripple heeft z’n plekje aan tafel terug. Met een krasje, maar ook met ervaring. En – hopelijk – met wat minder advocaten aan de lijn.

Relevante artikelen

Bekijk meer