Gen-Z heeft moeite met bellen
Carriére

Gen-Z heeft moeite met bellen en dat kost veel geld

15 juli
DoorRutger
Rutger

Rutger vertelt graag verhalen met zijn rol als filmmaker maar hij stroopt ook graag zijn mouwen op om te schrijven. Zijn kennis ligt in storytelling, films en games (design). Verder heeft hij een achtergrond in mult…

Bekijk volledige bio

Voor veel mensen die zijn opgegroeid met een vaste lijn is het bijna onvoorstelbaar: een generatie die zenuwachtig wordt van een simpel telefoongesprek. Toch blijkt uit onderzoek en praktijk dat Gen-Z — geboren tussen grofweg 1997 en 2012 — massaal moeite heeft met bellen. En dat is niet zomaar een grappig generatieverschil: het kost bedrijven én jongeren zelf veel geld en kansen.

Waarom is bellen zo’n struikelblok? En wat zijn de gevolgen van deze “bellende angst”? In deze blog duiken we erin.

Waarom vindt Gen-Z bellen zo lastig?

Er zijn verschillende redenen waarom jongeren uit Gen-Z minder makkelijk de telefoon pakken dan vorige generaties:

1. Opgegroeid met tekst, niet met spraak

Gen-Z is opgegroeid met WhatsApp, Snapchat, DM’s en voiceberichten — niet met telefonische gesprekken. Communicatie is vaak snel, kort en asynchroon: je reageert als het jou uitkomt. Bij bellen moet je meteen antwoorden, en dat voelt ongemakkelijk.

2. Angst voor onverwachte situaties

Bij een telefoongesprek kun je niet vooraf bedenken wat je gaat zeggen, zoals bij een appje of mailtje. Dat zorgt voor onzekerheid: “Wat als ik iets doms zeg?” of “Wat als ik direct moet reageren op iets waar ik geen antwoord op heb?”

3. Geen non-verbale signalen

Tijdens een gesprek via chat kun je rustig emoji’s gebruiken of een gifje sturen. Bij bellen ontbreekt lichaamstaal, gezichtsuitdrukking of leestekens. Dat maakt het lastiger om in te schatten hoe iets wordt bedoeld — wat onzekerheid kan vergroten.

4. Fear of missing out (FOMO) en afleiding

Een telefoongesprek vraagt om volle aandacht, terwijl jongeren gewend zijn om te multitasken. Een app kun je beantwoorden tijdens het scrollen op TikTok, maar bellen eist direct focus.

5. Onbekende nummers zijn ‘eng’

Veel Gen-Z’ers nemen de telefoon niet op als het nummer onbekend is. Ze zijn bang voor scams, acquisitie of gewoon ongemakkelijke gesprekken. Vaak hebben mensen er ook ‘geen zin in’.

Wat zijn de gevolgen voor bedrijven en jongeren zelf?

1. Gemiste kansen in sollicitaties en carrière

Veel sollicitatieprocedures starten met een telefonisch gesprek. Als je zenuwachtig bent of het gesprek uit de weg gaat, kun je kansen mislopen. Werkgevers waarderen medewerkers die helder kunnen bellen met klanten, leveranciers of collega’s. Persoonlijk contact is in dit opzicht belangrijk voor beide partijen.

Illustration by Blueastro on Shutterstock

2. Klantenservice: miscommunicatie en tijdverlies

Sommige jongeren proberen problemen liever via chat of e-mail op te lossen, zelfs als bellen sneller zou zijn. Daardoor lopen processen vertraging op en raken bedrijven soms zelfs klanten kwijt.

3. Minder zelfvertrouwen

Het ontwijken van telefoongesprekken kan leiden tot minder zelfvertrouwen in andere sociale situaties, zoals presentaties, vergaderingen of onderhandelingen.

4. Hoger verloop bij werkgevers

Bedrijven signaleren dat jonge medewerkers afhaken bij functies waar veel telefonisch klantcontact vereist is. Dit leidt tot meer verloop en dus hogere kosten voor werving en inwerken.

Wat kun je eraan doen?

Voor bedrijven:

  • Bied training en begeleiding: Laat jonge medewerkers oefenen met telefoongesprekken in een veilige setting.
  • Combineer kanalen: Geef ruimte om via chat of mail te starten, maar maak bellen onderdeel van het proces.
  • Zorg voor duidelijke scripts en handleidingen: Dit verlaagt de drempel om de telefoon te pakken.


Voor Gen-Z zelf:

  • Zie bellen als skill: Net als presenteren kun je bellen leren. Begin klein, bijvoorbeeld met een korte afspraak maken.
  • Bedenk vooraf wat je wilt zeggen: Een paar aantekeningen maken helpt.
  • Onthoud: de ander is ook gewoon mens: Iedereen maakt wel eens een verspreking, en dat is niet erg!

Bellen is (nog steeds) belangrijk

Ook al verandert communicatie razendsnel, telefoneren blijft een cruciale vaardigheid in het werkveld én het dagelijks leven. De moeite die Gen-Z ermee heeft, kan op termijn geld, kansen en zelfvertrouwen kosten. Gelukkig is bellen te leren — en misschien valt het best mee, als je het gewoon probeert!

Relevante artikelen

Bekijk meer