Abramovitsj
Buitenland

Noord-Koreanen kapen digitaal superjacht van Abramovitsj om steenkool naar China te smokkelen

4 juni
DoorMike
Mike

Mike schrijft duidelijke, scherpe en soms eigenwijze artikelen over alles wat er speelt in Nederland en soms het buitenland. Van opvallend nieuws en slimme tips tot wonen, werk, tech en meer. Geen wollige taal of lo…

Bekijk volledige bio

In een bizarre wending die zo uit een slecht gescripte spionageserie lijkt te komen— hebben Noord-Koreaanse hackers de digitale identiteit gekaapt van de Eclipse, het 600 miljoen dollar kostende superjacht van Roman Abramovitsj. Niet gestolen, niet geënterd, niks met touwen of geweren. Gewoon… gehackt. Op afstand. Vanuit Pyongyang, vermoedelijk. Aldus NK News.

En wat deden ze vervolgens met dit drijvende paleis op papier? Ze gebruikten het als vermomming om steenkool—verboden spul—naar China te brengen. Want natuurlijk, wat valt er minder op dan een 162 meter lang superjacht met een raketafweersysteem?

De Eclipse… maar dan nep

Volgens het Zuid-Koreaanse NK News begon de verwarring op 6 mei. Maritieme volgsystemen—de speeltuin van scheepsspotters en grensbewakers—gaven een melding: een schip onder Noord-Koreaanse vlag voer in de Gele Zee, maar zond AIS-signalen uit van een heel ander vaartuig: de Eclipse.

GPS locatie Eclipse
De huidige locatie van Abramovitsj jacht de “Eclipse” / Foto: Marinetraffic.com

De échte Eclipse lag ondertussen al bijna drie jaar roerloos in Marmaris, Turkije. Zonnend, als het ware. Geen haast, geen koers. Gewoon een superjacht op sabbatical.

Maar de digitale dubbelganger voer doodleuk de Chinese haven van Yantai binnen en loste daar rustig zijn illegale lading kolen. Zonder schijnwerpers, zonder champagne, zonder oligarch. Gewoon… kolen.

Een varend paleis met lasers tegen paparazzi

Voor de duidelijkheid: de Eclipse is geen lullig jachtje. Het is een varende villa met elementen die zelfs voor James Bond overdreven zouden zijn. Twee helikopterplatforms? Natuurlijk. Een mini-onderzeeër? Vanzelfsprekend. Raketafweer? Uiteraard. Zwembaden, bioscoop, spa, jacuzzi’s én een lasersysteem dat camera’s van paparazzi saboteert? Jazeker.

Abramovitsj jacht de Eclipse / Foto: BT1976 / Shutterstock.com

Met plek voor 36 gasten en 70 bemanningsleden is het niet zomaar een plezierboot. Het is een drijvend vijfsterrenfort. Gebouwd in Duitsland, gelanceerd in 2010, en jarenlang het duurste jacht ter wereld. Een speeltje voor iemand die niet alleen een Premier League-club had, maar ook een paspoort dat diplomatieke incidenten veroorzaakte.

Ooit symbool van macht, nu digitaal gerecycled

Ironie van het verhaal: sinds de westerse sancties tegen Russische miljardairs ligt de Eclipse noodgedwongen in Turkije, buiten bereik van inbeslagname. Het jacht is gestrand in luxe ballingschap, ongewenst in de meeste havens.

Abramovitsj jacht de Eclipse
Abramovitsj jacht de Eclipse in Bodrum / Foto: BT1976 / Shutterstock.com

En nu duikt het plots weer op – niet in het echt, maar als digitale kloon – in dienst van een ander internationaal buitenbeentje: Noord-Korea. Een gesanctioneerd vaartuig dat, zonder dat het zelf beweegt, een andere gesanctioneerde staat helpt met het omzeilen van sancties. Het zou komisch zijn als het niet zo verontrustend was.

Cyberpiraterij is geen toekomstmuziek meer

Deze stunt legt een nieuw soort dreiging bloot. Hackers hebben geen boot of ooglapje meer nodig om chaos te veroorzaken op zee. Met een laptop, een beetje technische kennis en toegang tot AIS-data kun je tegenwoordig een jacht zijn. Of een olietanker. Of wat je maar wil.

AIS (Automatic Identification System) is bedoeld voor veiligheid. Schepen zenden voortdurend informatie uit: naam, positie, koers, bestemming. Maar dat systeem is nauwelijks beveiligd. Iedereen kan het signaal nabootsen of vervalsen. Handig als je iets wilt smokkelen. Of als je simpelweg zin hebt om de internationale scheepvaart op z’n kop te zetten.

Het masker past iedereen – ook een schurkenstaat

Wat begon als een nautische veiligheidsmaatregel is inmiddels een zwakke plek. En het feit dat Noord-Korea ervoor kiest om zich voor te doen als een superjacht van een Russische oligarch? Dat is niet alleen een technisch kunststukje. Het is ook een dikke middelvinger naar het Westen.

De boodschap is duidelijk: wij spelen het spel ook. Alleen met andere regels.

Relevante artikelen

Bekijk meer