Spanje
Algemeen

Spanje wil een 35-urige werkweek: Topidee of ramp voor de economie?

6 februari

35-urige werkweek

Stel je voor: je werkt minder uren, maar verdient hetzelfde. Klinkt als een droom, toch? Nou, in Spanje wordt die droom misschien werkelijkheid. De regering van Pedro Sánchez wil de werkweek verkorten van 40 naar een 35-urige werkweek. In 2025 wordt dat eerst 37,5 uur, en daarna een 35-urige werkweek. Het idee is dat mensen meer vrije tijd krijgen, minder stress ervaren en misschien zelfs productiever worden.

Maar niet iedereen is enthousiast. Werkgevers maken zich zorgen, de oppositie noemt het een slecht idee en kleine ondernemers vrezen dat ze de klap niet overleven. Wat is hier nou echt aan de hand?

Waarom wil Spanje dit?

Spanje werkloosheid

Spanje heeft al jaren een probleem met werkloosheid, vooral onder jongeren. De regering denkt dat als iedereen minder uren werkt, er automatisch meer banen beschikbaar komen. Meer mensen aan het werk, minder stress en een betere balans tussen werk en privé – win-win, toch?

Bovendien wordt er gekeken naar andere landen zoals Frankrijk en Duitsland, waar een kortere werkweek in sommige sectoren al bestaat. Daar zijn de resultaten wisselend, maar er zijn onderzoeken die aantonen dat mensen productiever worden als ze minder werken.

En laten we eerlijk zijn: Spanjaarden werken vaak lange dagen, maar niet per se efficiënter. Door korter en slimmer te werken, zou iedereen er beter van worden.

Wie zijn de fans van dit plan?

Werknemers en vakbonden

Logisch, toch? Voor werknemers is dit geweldig nieuws. Meer vrije tijd, minder stress en dezelfde inkomsten. Vakbonden zoals UGT en CCOO juichen het idee toe. Ze zeggen dat Spanjaarden te veel werken voor te weinig geld en dat dit een stap in de goede richting is.

De regering en linkse partijen

De socialistische regering en hun coalitiepartners van Sumar zien dit als dé manier om Spanje de toekomst in te loodsen. Minister van Arbeid Yolanda Díaz noemt het zelfs "historisch". Volgens haar hebben bedrijven uiteindelijk alleen maar baat bij minder gestreste, maar productievere werknemers.

Milieu- en welzijnsorganisaties

Minder werken betekent minder files, minder woon-werkverkeer en dus minder CO₂-uitstoot. Daarnaast wordt verwacht dat mensen gezonder en gelukkiger worden als ze meer tijd hebben voor zichzelf.

Wie ziet dit helemaal niet zitten?

Werkgevers en bedrijven

Werkgeversorganisaties zoals CEOE zijn fel tegen de 35-urige werkweek. Ze waarschuwen dat bedrijven hierdoor veel meer kosten hebben en misschien zelfs mensen moeten ontslaan om het te compenseren. Vooral in sectoren als de horeca, de industrie en de gezondheidszorg kan dit problematisch worden.

Oppositiepartijen

Rechtse partijen zoals Partido Popular (PP) en Vox vinden dit een slecht plan. Volgens hen zal de economie eronder lijden en zullen bedrijven Spanje juist minder aantrekkelijk vinden om te investeren. Ze vrezen dat dit banen gaat kosten in plaats van opleveren.

Kleine ondernemers

Voor grote bedrijven is dit misschien nog te overleven, maar voor kleine ondernemers is dit een ramp. Als je een kleine winkel of restaurant hebt, hoe ga je dan het verlies aan werkuren opvangen? Veel zelfstandigen vrezen dat ze ofwel hogere prijzen moeten vragen, ofwel zelf harder moeten werken om het gat op te vullen.

Wat nu?

De plannen liggen op tafel, maar of ze echt gaan werken? Dat weet niemand. Spanje kijkt naar andere landen die deze stap al hebben gezet, zoals Frankrijk, waar de discussie over de 35-urige werkweek nog steeds leeft.

Wordt dit een gouden zet of een economische misser? Dat moet de toekomst uitwijzen. Wat in ieder geval zeker is: als het doorgaat, verandert het Spaanse werkleven voorgoed.

Relevante artikelen

Bekijk meer