Pizza is misschien wel het meest universele gerecht ter wereld. Van simpele avonden thuis tot culinaire pelgrimstochten: iedereen heeft er een mening over. En nu is er weer een lijst die die meningen flink zal aanwakkeren. Volgens Robb Report, dat zich baseert op de jaarlijkse ranking van 50 Top Pizza, zijn dit de 100 beste pizzeria’s ter wereld in 2025.
Beste pizzeria ter wereld
New York en Caserta delen de eerste plek
De grote winnaar? Eigenlijk twee. Una Pizza Napoletana in New York, geleid door Anthony Mangieri, deelt dit jaar de eerste plaats met I Masanielli van Francesco Martucci in Caserta, Italië.

Mangieri, ooit een jongen uit New Jersey die geobsedeerd raakte door zuurdesem en pizzadeeg, staat al jaren bekend als een perfectionist. Zijn pizzeria verhuisde ooit van New York naar San Francisco en keerde in 2018 weer terug naar Manhattan. Zijn pizza’s, luchtig en eenvoudig maar met een bijna religieuze toewijding gemaakt, leverden hem wederom de hoogste eer op.
Martucci daarentegen pakt het heel anders aan. In zijn I Masanielli vervaagt de grens tussen fine dining en pizza. Hij experimenteert met kooktechnieken en speelt met ingrediënten die je er niet meteen op verwacht—ja, zelfs ui-mayonaise. En toch weten critici wereldwijd het unaniem: het smaakt briljant.
De top vijf
De gedeelde nummer één wordt gevolgd door een verrassende top vijf:
- 2. The Pizza Bar on 38th in Tokio
- 3. Leggera Pizza Napoletana in São Paulo
- 4. (gedeeld) Confine in Milaan en Diego Vitagliano Pizzeria in Napels
- 5. Napoli on the Road in Londen
Dat Tokio en São Paulo zo hoog eindigen, zegt veel. Pizza is al lang geen exclusief Italiaans-Amerikaans domein meer. Het gerecht is wereldwijd volwassen geworden.
Italië blijft dominant, maar São Paulo rukt op
Italië voert nog steeds de lijst aan met 41 vermeldingen (van de in totaal 107 door enkele gelijke posities). De Verenigde Staten volgen met 16 pizzeria’s. Brazilië maakt een indrukwekkende sprong: zes zaken staan in de lijst, waarvan maar liefst vijf in São Paulo. Daarmee hoort de Braziliaanse metropool nu officieel bij de belangrijkste pizzasteden ter wereld, samen met Napels.
Pizza als haute cuisine
Het idee dat pizza ooit een armeluisgerecht was, lijkt inmiddels bijna nostalgisch. 50 Top Pizza werd in 2014 opgericht door Barbara Guerra, Luciano Pignataro en Albert Sapere, drie Italianen die vonden dat pizza meer respect verdiende. Hun eerste gids verscheen in 2017. Inmiddels trekken inspecteurs de wereld over om pizzeria’s te beoordelen, en hun lijst heeft dezelfde status gekregen als de World’s 50 Best Restaurants onder fine-dining-liefhebbers.
De pizza is van een kinderfeestklassieker uitgegroeid tot een culinaire discipline op zich. Van New York tot Caserta, van Tokio tot São Paulo—pizzabakkers worden sterrenchefs, complete proeverijmenu’s draaien om deeg en tomaat, en reizigers vliegen duizenden kilometers voor een perfecte korst.
Persoonlijke kanttekening
Toch blijft het grappig om te bedenken dat het allemaal draait om drie simpele ingrediënten: deeg, saus, kaas. Het is bijna absurd dat er nu lijsten bestaan die culinaire reputaties maken of breken op basis van een pizza. En misschien is dat precies waarom het zoveel mensen aanspreekt. Het is eten dat herkenbaar is, maar toch eindeloos verbeterd kan worden.
Dat zelfs Los Angeles, de stad van avocado-toast en groene sapjes, nu een van de beste pizzabakkers ter wereld heeft, bewijst hoe ver we zijn gekomen. Chef William Joo van Pizzeria Sei (nummer negen) werd dit jaar zelfs uitgeroepen tot Pizza Maker of the Year.
Beste Pizzeria
De 100 beste pizzeria’s ter wereld voor 2025 laten zien dat pizza allesbehalve een simpel gerecht is. Het is kunst, wetenschap en emotie ineen. Italië mag dan nog de meeste vermeldingen hebben, maar New York, Tokio, São Paulo en Londen laten zien dat de strijd om de pizzatroon mondiaal is geworden.
Dus ja, wie de beste pizza ter wereld wil eten, hoeft niet per se in Napels te zijn. Maar wees gewaarschuwd: eenmaal begonnen met deze lijst, is er geen weg meer terug.
De 100 Beste Pizzeria’s ter wereld van 2025
- 100. Pizzammore–Dakar, Senegal
- 99. Taglio–Mineola, U.S.A.
- 98. Babette–Stockholm
- 97. da PONE–Zurich
- 96. Veridiana–São Paulo
- 95. Anto–Singapore
- 94. Zielona Górka–Pabianice, Poland
- 93. 48h Pizza e Gnocchi Bar–Melbourne
- 92. Matto Napoletano–Skopje, Republic of North Macedonia
- 91. Grigoris–Mestre, Italy
- 90. I Fontana–Somma Vesuviana, Italy
- 89. Avenida Calò–Rome, Italy
- 88. Gigi Pipa–Este, Italy
- 87. I Borboni–Pontecagnano Faiano, Italy
- 86. Meunier–Corciano, Italy
- 85. Giovanni Santarpia–Florence, Italy
- 84. Luca!–Frosinone, Italy
- 83. Slice & Pie–Washington, D.C.
- 82. Little Pyg–Dublin
- 81. Pizza Culture–Calgary, Canada
- 80. Saccharum–Altavilla Milicia, Italy
- 79. Franko’s Pizza & Bar–Zagreb, Croatia
- 78. L’Incanto–Punta del Este, Uruguay
- 77. ‘O Fiore Mio–Faenza, Italy
- 76. Demaio–Bilbao, Spain
- 75. ‘O Scugnizzo–Arezzo, Italy
- 74. L’industrie Pizzeria–New York City
- 73. Stile Napoletano–Chester, England
- 72. Surt–Copenhagen
- 71. Giangi–Arielli, Italy
- 70 (Tie). La Piola Pizza–Brussels
- 70 (Tie). La Balmesina–Barcelona, Spain
- 69. Razza–Jersey City, U.S.A.
- 68. Modus–Milan
- 67. Margherí–Ho Chi Minh City, Vietnam
- 66. Pizzeria Braceria Cesari!!–Nagoya, Japan
- 65. Re | Mi–Sassari, Italy
- 64. Pizzeria Beddia–Philadelphia
- 63. La Clásica–San Salvador, El Salvador
- 62. Raf Bonetta–Pozzuoli, Italy
- 61. Forno d’Oro–Lisbon
- 60. Portarossa–Pampatar, Venezuela
- 59. Sapori Italiani U Taliana–Bratislava, Slovakia
- 58. Pepe in Grani–Caiazzo, Italy
- 57. Spacca Napoli–Seoul
- 56. Il Segreto di Pulcinella–Montesarchio, Italy
- 55 (Tie). ‘O Munaciello–Miami
- 55 (Tie). La Leggenda–Miami
- 54. Fratelli Figurato–Madrid
- 53. Denis–Milan
- 52. Palazzo Petrucci Pizzeria–Naples
- 51. Bottega–Beijing
- 50. Unica Pizzeria–São Paulo
- 49 (Tie). Dante’s Pizzeria by Enis Baçova–Auckland
- 49 (Tie). A mano–Makati, Philippines
- 48. Truly Pizza–Dana Point, U.S.A.
- 47. nNea–Amsterdam
- 46. La Fenice–Pistoia, Italy
- 45. Bro.–Naples
- 44. Apogeo–Pietrasanta, Italy
- 43. Ken’s Artisan Pizza–Portland, U.S.A.
- 42. Pizza Zulu–Fürth, Germany
- 41. Flama–Miraflores, Peru
- 40. I Vesuviani–Casoria, Italy
- 39. La Bolla–Caserta, Italy
- 38. Bob Alchimia a Spicchi–Montepaone Lido, Italy
- 37. Le Grotticelle–Caggiano, Italy
- 36. QT Pizza Bar–São Paulo, Brazil
- 35. Da Susy–Gurugram, India
- 34. Clementina–Fiumicino, Italy
- 33. 180 Grammi Pizzeria Romana–Rome
- 32. Pizzeria Da Lioniello–Succivo, Italy
- 31. Ferro e Farinha–Rio de Janeiro
- 30. I Masanielli–Sasà Martucci–Caserta, Italy
- 29. Don Antonio–New York City
- 28 (Tie). Shop225–Melbourne
- 28 (Tie). Crosta–Makati, Philippines
- 27. IMperfetto–Puteaux, France
- 26. Robert’s–Chicago
- 25. 50 Kalò–London
- 24. Allería–Providencia, Chile
- 23. Sestogusto–Turin
- 22. Massilia–Bangkok
- 21. Ti Amo–Adrogué, Argentina
- 20 (Tie). Via Toledo–Vienna
- 20 (Tie). Sartoria Panatieri–Barcelona
- 19. Ribalta–New York City
- 18. Fiata by Salvatore Fiata–Hong Kong
- 17. La Notizia–Naples
- 16. La Cascina dei Sapori–Rezzato, Italy
- 15. Dry Milano–Milan
- 14. Jay’s–Kenmore, U.S.A.
- 13. RistoPizza by Napoli sta ca–Tokyo
- 12. 50 Kalò–Naples
- 11. Cambia-Menti di Ciccio Vitiello–Caserta, Italy
- 10. Tony’s Pizza Napoletana–San Francisco
- 9. Pizzeria Sei–Los Angeles
- 8. Baldoria–Madrid
- 7. I Tigli–San Bonifacio, Italy
- 6. Seu Pizza Illuminati–Rome
- 5. Napoli on the Road–London
- 4 (Tie). Diego Vitagliano Pizzeria–Naples
- 4 (Tie). Confine–Milan
- 3. Leggera Pizza Napoletana–São Paulo
- 2. The Pizza Bar on 38th–Tokyo
- 1 (Tie). Una Pizza Napoletana–New York City
- 1 (Tie). I Masanielli by Francesco Martucci–Caserta, Italy