Informatiegids

Explosies van piepers hebben duizenden in Libanon verwond

In Libanon zijn 2.750 mensen gewond geraakt door ontploffingen van piepers, ook bekend als semafoons. Het Libanese ministerie van Volksgezondheid meldt dat bij de explosies zeker negen mensen zijn omgekomen. De incidenten vonden rond 15.30 uur lokale tijd plaats, toen talloze piepers explodeerden in verschillende delen van het land, waaronder gebieden met veel invloed van Hezbollah, zoals Dahiyeh en de Bekaavallei. De meeste gewonden zijn leden van Hezbollah, die de apparaten gebruikten voor communicatie om te voorkomen dat hun mobiele telefoons door Israël werden onderschept.

Oorzaak en verspreiding van explosies

Volgens het ministerie van Volksgezondheid liggen ongeveer 400 mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis. De explosies zijn niet beperkt gebleven tot Libanon; ook in Syrië raakten mensen gewond door vergelijkbare incidenten. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) meldde dat in Damascus en omgeving veertien mensen gewond zijn geraakt. De nationaliteit van de slachtoffers en hun eventuele banden met Hezbollah zijn nog onbekend.

Hezbollah en Israël

Hezbollah heeft bevestigd dat twee van zijn leden zijn omgekomen bij de explosies. De militante groepering gebruikt de piepers als communicatiemiddel. Leden van de organisatie werden na de explosies opgeroepen om hun piepers niet meer te gebruiken. Een functionaris van Hezbollah noemde de incidenten de “grootste veiligheidsschending” sinds hun betrokkenheid bij het conflict met Israël. Er zijn speculaties dat Israël verantwoordelijk is voor de explosies. Amerikaanse media, waaronder The New York Times, suggereren dat explosieven mogelijk waren aangebracht in piepers die in Libanon waren geïmporteerd. De apparaten dragen de naam van de Taiwanese fabrikant Gold Apollo, maar werden geproduceerd door het Hongaarse bedrijf BAC Consulting KFT, dat ook verantwoordelijk is voor het type AR-924 waarvan er duizenden ontploften.

Internationale reacties en spanningen

De Libanese regering en Hezbollah beschuldigen Israël van betrokkenheid bij de explosies en noemen het een daad van agressie. Hezbollah zal donderdag een officiële verklaring afleggen. Iran sluit zich aan bij de beschuldigingen en bestempelt de explosies als een “terroristische daad”. Ondertussen waarschuwt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de situatie kan leiden tot extra regionale spanningen. Washington pleit voor een diplomatieke oplossing en waarschuwt Iran om de situatie niet verder te escaleren.

Reacties vanuit Israël en escalatie aan de grens

Hezbollah-leden hebben laten weten Israël te willen straffen voor het incident. Hamas sprak van een escalatie van het geweld. De Israëlische legerleiding meldde dat de situatie wordt gemonitord, maar dat de gebruikelijke waakzaamheid wordt gehandhaafd. De explosies in Libanon komen op een gespannen moment. Eerder op dinsdag meldde de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet dat een aanslag van Hezbollah op een gepensioneerde Israëlische defensiefunctionaris was verijdeld. Israëlische media melden dat generaal Ori Gordin de regering heeft aangespoord om een bufferzone in het zuiden van Libanon te creëren. De situatie aan de grens tussen Israël en Libanon blijft uiterst gespannen, met dagelijkse schermutselingen tussen Israëlische troepen en Hezbollah. De afgelopen maanden zijn tienduizenden inwoners geëvacueerd uit het noorden van Israël.

Bron: NU.nl

Meer relevante blogs