Informatiegids

Spanning in Den Haag voor Algemene Politieke Beschouwingen

In Den Haag kijken politici met spanning uit naar de Algemene Politieke Beschouwingen (APB). Dit debat over de troonrede en de miljoenennota zal laten zien hoe verenigd de coalitie is. Bij het vorige grote debat over de regeringsverklaring lukte dat niet, en de hoofdrolspelers beloofden beterschap. Toch rommelt het nu alweer tussen de coalitiepartners PVV, VVD, NSC en BBB.

Coalitie onder druk

Volgens politiek verslaggever Frits Wester zijn de verhoudingen tussen de vier partijen gespannen. Deze zomer zijn er gesprekken geweest om de sfeer te verbeteren, maar de verhoudingen zijn nog steeds niet goed. Bij het eerste debat van premier Schoof vlak voor het zomerreces liep het al niet soepel. PVV-leider Geert Wilders noemde het optreden van de premier destijds “slappe hap”. Hij vond dat Schoof harder had moeten optreden.

De komst van Nicolien van Vroonhoven, die Pieter Omtzigt vervangt als fractievoorzitter van NSC, bracht hoop op rust in de coalitie. Omtzigt lag eerder nog op ramkoers met zijn coalitiepartners vanwege bemoeienis met de begroting, wat leidde tot spanningen.

Asielcrisiswet en interne ruzie

Kort na haar aantreden ontstond er al onenigheid rondom Van Vroonhoven. Ze maakte de steun aan de asielcrisiswet afhankelijk van een positief advies van de Raad van State. Dit zorgde voor woedende reacties van Geert Wilders (PVV) en Dilan Yeşilgöz (VVD). Volgens hen was afgesproken om met noodwetgeving te komen zonder extra voorwaarden. Wester voorspelt dat dit punt nog voor flinke spanningen gaat zorgen binnen de coalitie. Het kabinet wil een crisis uitroepen om noodwetgeving te kunnen gebruiken, maar hierover bestaat nog verdeeldheid binnen de coalitie. Dit biedt de oppositie de kans om verdeeldheid te zaaien.

Meerdere breuklijnen in de coalitie

De asielkwestie is niet de enige splijtzwam binnen de coalitie. Ook op het gebied van landbouw zijn er grote meningsverschillen, vooral tussen de BBB en de VVD. Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) zal moeten bewijzen dat haar beleid genoeg doet om een mestcrisis te voorkomen en de natuur te herstellen. De onderlinge verhoudingen tussen de coalitiepartners zijn sinds de formatie al gespannen en blijven problematisch. Wekelijkse vergaderingen om de kou uit de lucht te halen zijn niet meer gehouden, wat de situatie verder verzuurt.

Financiële zorgen en druk van de oppositie

Op financieel gebied staat het kabinet onder druk. Het Centraal Planbureau waarschuwt voor een dreigend begrotingstekort. Daarnaast wil de oppositie ook nog haar punten binnenhalen in het debat, ondanks enkele concessies die al zijn gedaan in de begroting. Zo blijft de giftenaftrek bestaan en gaan de bezuinigingen op sport niet door. Wester vergelijkt de strategie van het kabinet met een cadeautje geven voordat het nodig is. “Het is alsof je je kind een nieuwe fiets geeft ruim voor zijn verjaardag, en dan alsnog een nieuw cadeau moet verzinnen.”

Bron: RTL.nl

Meer relevante blogs