Informatiegids

Ter Apel: Asielzoekers opgevangen in sporthal Stadskanaal

Vanwege een tekort aan opvangplaatsen in het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 44 asielzoekers de nacht doorgebracht in sporthal De Spont in Stadskanaal. Gisteravond werd de sporthal ingericht als noodopvang om een deel van de asielzoekers uit Ter Apel op te vangen, waar de capaciteit was overschreden. In de sporthal werden ongeveer honderd bedden klaargezet, maar uiteindelijk hebben 44 asielzoekers er de nacht doorgebracht, aldus een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Terugkeer naar Ter Apel gepland

De verwachting is dat de groep rond 09.00 uur weer terugkeert naar Ter Apel. De situatie in het aanmeldcentrum blijft echter zorgwekkend, met een constante stroom nieuwe asielzoekers die zich daar meldt. Ter Apel kampt al langere tijd met een capaciteitstekort, waardoor de gemeente Westerwolde regelmatig moet zoeken naar noodoplossingen om de opvang te garanderen.

Hulp van het Rode Kruis en gemeente Stadskanaal

Het Rode Kruis was aanwezig in de sporthal met drie vrijwilligers om te ondersteunen. Ze deelden drankjes en snacks uit en zorgden deze ochtend voor een ontbijt voor de asielzoekers. “We willen er zeker van zijn dat ze niet alleen een slaapplek hebben, maar ook de basisvoorzieningen,” zei een woordvoerder van het Rode Kruis.

Selectieve toelating in Ter Apel

Door de drukte in Ter Apel besloot het COA gisteravond om in eerste instantie alleen vrouwen, kinderen en kwetsbare personen toe te laten op het terrein. Alleengaande mannen werden gevraagd buiten te wachten, wat leidde tot een gespannen situatie aan het eind van de avond. De groep mannen moest buiten het terrein wachten tot er een oplossing werd gevonden. Omstreeks middernacht werd besloten de mannen niet toe te laten, waarna de gemeente Westerwolde in overleg ging met andere gemeenten en hulporganisaties.

De gemeente Stadskanaal reageerde snel en bood aan om de asielzoekers tijdelijk in de sporthal onder te brengen. Deze actie werd opgezet om te voorkomen dat de mannen noodgedwongen de nacht buiten zouden moeten doorbrengen.

Langdurige problemen in Ter Apel

De opvangcrisis in Ter Apel is geen nieuw probleem. Het aanmeldcentrum heeft al langer te maken met overcapaciteit, waardoor er regelmatig noodopvang in andere gemeenten moet worden geregeld. Het COA en lokale overheden proberen de druk te verlichten, maar de structurele oplossing blijft uit.

Het COA en de betrokken gemeenten roepen de landelijke politiek op om snel met oplossingen te komen om de opvangcrisis op te lossen en ervoor te zorgen dat iedereen die asiel aanvraagt in Nederland op een humane en veilige manier kan worden opgevangen.

Bron: RTL.nl

Meer relevante blogs