Informatiegids

Britse premier Starmer: ‘NHS is gebroken, maar nog niet verslagen’

Premier Keir Starmer noemde het Britse zorgsysteem “gebroken, maar nog niet verslagen” na de publicatie van een kritisch overheidsrapport over de National Health Service (NHS). Direct na zijn aantreden liet Starmer een rapport opstellen om de huidige staat van de NHS in kaart te brengen. Het rapport bevestigt wat velen al vrezen: het zorgsysteem, dat gratis is voor bijna 70 miljoen Britten, worstelt met lange wachtlijsten en een ernstig personeelstekort.

Zorgsysteem verkeert in crisis

Starmer verklaarde dat iedereen die ervaring heeft met de NHS weet dat het systeem niet functioneert zoals het zou moeten. Hij gaf de vorige Conservatieve regering de schuld voor de problemen binnen de NHS en benadrukte dat hervorming noodzakelijk is. Volgens Starmer is alleen een Labour-regering in staat om de benodigde veranderingen door te voeren.

NHS onder druk door personeelstekort en lange wachttijden

De problemen binnen de NHS zijn voor de Britten al jaren duidelijk. Verhalen over hoge werkdruk, zorgen over patiëntveiligheid, een tekort aan bedden en miljoenen patiënten op wachtlijsten domineren dagelijks de krantenkoppen. Toch blijft de NHS een bron van trots voor veel Britten, omdat het in een kapitalistisch land als het Verenigd Koninkrijk gratis en toegankelijk is voor iedereen, ongeacht inkomen of achtergrond.

Rapport toont verontrustende cijfers

Het rapport, opgesteld door voormalig zorgminister en chirurg Ara Darzi, toont aan dat wachttijden voor onder andere kankerbehandelingen en spoedeisende hulp aanzienlijk zijn toegenomen. Deze lange wachttijden dragen mogelijk bij aan 14.000 vermijdbare sterfgevallen per jaar. Hoewel er meer personeel is aangetrokken, daalt de productiviteit binnen de NHS door een tekort aan ziekenhuisbedden en diagnostische mogelijkheden. De medische technologie van de NHS zou volgens het rapport ook vijftien jaar achterlopen op de privézorg.

Daarnaast kampt de langdurige zorg buiten ziekenhuizen met grote capaciteitstekorten, waardoor patiënten die ontslagen kunnen worden uit het ziekenhuis nergens terechtkunnen. Dit leidt tot een overbezetting van ziekenhuisbedden, waarvan ongeveer 13 procent bezet wordt gehouden door deze patiënten, wat het systeem verder onder druk zet.

Starmers hervormingsplan

Starmer wil met het rapport in de hand een tienjarig hervormingsplan voor de NHS opstellen. Hij wil wachttijden verkorten door te investeren in technologie, zorg buiten ziekenhuizen en preventie. Starmer benadrukt het belang van preventie, dat ook in andere Europese landen zoals Nederland een speerpunt is, vooral nu vergrijzing en complexere ziektebeelden om een nieuw zorgmodel vragen.

Met een jaarlijks budget van 160 miljard pond is de NHS de grootste werkgever van het Verenigd Koninkrijk, maar toch kampt het systeem met een chronisch gebrek aan investeringen. Onder de laatste Labour-premier, Tony Blair, stegen de zorguitgaven jaarlijks met ongeveer 5 procent, maar zijn Conservatieve opvolgers beperkten deze stijging tot slechts 1 procent per jaar. Starmer wil de investeringen in de NHS verhogen, maar alleen als er hervormingen komen die daadwerkelijk tot verbeteringen leiden.

Bron: NOS.nl

Meer relevante blogs