Informatiegids

De Palm invest op(L)(R)ichters
Hoe werkte de Palm-Invest zwendel?

In 2006 richtten vrienden Danny Klomp en Remco Voortman het beleggingsfonds Palm Invest op. Het fonds richtte zich op investeringen in vastgoed, met name appartementen en villa’s op de prestigieuze Palmeilanden in Dubai. Het plan was simpel: beleggers zouden geld inleggen, dat Palm Invest vervolgens zou gebruiken voor de aan- en verkoop en verhuur van luxe vastgoed. In ruil voor hun investering beloofde Palm Invest een vast rendement van 9% per jaar, uitbetaald in maandelijkse termijnen. De minimuminleg bedroeg € 50.000, wat betekende dat Palm Invest buiten het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) viel.

De Opkomst van Palm Invest

In 2007 deed Palm Invest grootschalige marketingcampagnes om beleggers aan te trekken. Ze produceerden een glossy brochure, adverteerden op grote borden in de Amsterdam ArenA en verschenen op televisieprogramma’s zoals RTL Z en Business Class van Harry Mens. Mens prees Palm Invest aan als een betrouwbare investering. Om het vertrouwen van beleggers te vergroten, richtten Klomp en Voortman ook de Stichting Garantiegelden Palm Invest op. Deze stichting zou beleggers moeten compenseren in geval van verlies. Achteraf bleek dat er slechts € 23 op de rekening van de stichting stond, wat de stichting tot een wassen neus maakte.

Palm Invest was onmiddellijk een succes. Binnen enkele maanden behaalde het fonds een omzet van enkele miljoenen euro’s per maand. Beleggers ontvingen hun beloofde rendementen, maar dit geld kwam niet uit vastgoedwinsten. Het bleek dat de rendementen werden gefinancierd door het geld van nieuwe beleggers, wat Palm Invest veranderde in een klassiek Ponzi-schema.

De Val van Palm Invest

In de zomer van 2007 werden de eerste beleggers argwanend. Ze schakelden advocaat Dion Bartels in, een specialist op het gebied van beleggingsfraude. Bartels diende in november 2007 aangifte in tegen Palm Invest. Hij ontdekte dat het fonds weigerde te onthullen waarin hun geld was geïnvesteerd, wat leidde tot vermoedens dat het om een piramidespel ging. Bartels onthulde ook dat sommige betalingen aan beleggers contant werden gedaan, wat ongebruikelijk was voor dergelijke fondsen. Deze betalingen werden geregeld via een grenswisselkantoor in Station Enschede.

In januari 2008 deed de FIOD een inval bij acht bedrijfspanden van Palm Invest en bij de huizen van Klomp en Voortman in Nederland en Monaco. Er werd beslag gelegd op luxe goederen en de boekhouding. De directieleden werden beschuldigd van verduistering, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Ajax NV, waar Palm Invest reclameborden had, verwijderde deze direct na de inval.

De Strafzaak

Na lang uitstel startte de strafzaak tegen Palm Invest in september 2009. Het werd duidelijk dat ongeveer 400 beleggers in totaal 30 miljoen euro hadden ingelegd. Slechts 4 miljoen euro hiervan werd daadwerkelijk in vastgoed belegd; de rest werd door Klomp en Voortman gebruikt voor privé-uitgaven zoals auto’s, boten, luxe huizen en horloges. Voortman gebruikte een deel van het geld om oude schulden af te lossen, waaronder 1,5 miljoen euro die hij verschuldigd was uit een eerdere fraudezaak met zijn IT-bedrijf Deficom.

Tijdens het proces beweerden Klomp en Voortman dat ze nooit de intentie hadden om beleggers op te lichten. Ze gaven aan dat Palm Invest zo succesvol was geworden dat ze de controle hadden verloren. Ze legden de schuld voor het faillissement van het fonds bij de aangifte van Bartels en de daaropvolgende media-aandacht en het onderzoek van de FIOD.

Nasleep en Veroordelingen

In april 2010 werden Klomp en Voortman veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf en kregen zij een beroepsverbod van vijf jaar als financieel adviseur. Het Openbaar Ministerie had vijf jaar geëist, maar de rechter oordeelde dat de intentie om beleggers te benadelen aanvankelijk niet aanwezig was. In hoger beroep werd deze straf in 2013 verhoogd tot vijf jaar cel.

De nasleep van de Palm-Invest-zwendel eindigde echter niet met deze straf. In 2021 werd Remco Voortman opnieuw gearresteerd door de Spaanse politie vanwege belastingfraude. Hij had een systeem opgezet waarbij de Nederlandse Belastingdienst voor 20 miljoen euro werd benadeeld. Ook Danny Klomp kwam weer in opspraak toen hij in 2024 in Spanje werd gearresteerd vanwege een openstaande schadevergoeding van € 250.000 die hij nog aan slachtoffers van Palm Invest moest betalen.

Conclusie

De Palm-Invest-zwendel is een voorbeeld van hoe beleggers kunnen worden misleid door frauduleuze fondsen die inspelen op het verlangen naar snelle winsten. Ondanks de uitgebreide marketingcampagnes en de schijn van betrouwbaarheid, bleek Palm Invest een Ponzi-schema te zijn dat beleggers miljoenen euro’s kostte. De zaak diende als een waarschuwing voor beleggers om altijd kritisch te blijven en grondig onderzoek te doen naar beleggingen, vooral wanneer hoge rendementen worden beloofd zonder duidelijke informatie over waar het geld precies naartoe gaat.

Meer relevante blogs