Informatiegids

Inspectie Legt Sinds Juli Beslag op 16.500 Illegale Fatbikes om Veiligheid te Waarborgen.

Sinds juli heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) 16.500 niet-gecertificeerde fatbikes in beslag genomen. De ILT, die toezicht houdt namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, meldt dat het hier gaat om voertuigen die op fatbikes lijken maar ongekeurde bromfietsen zijn. Deze worden onterecht als elektrische fietsen verkocht.

De in beslag genomen voertuigen komen van verschillende Chinese producenten. De ILT heeft de import in de Rotterdamse haven gestopt. Ook zijn 1000 ongekeurde bromfietsen van een Nederlandse leverancier in beslag genomen. Dit is onderdeel van een onderzoek dat sinds juli 2024 loopt. Na afronding wordt het dossier overgedragen aan het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

De ILT benadrukt dat deze voertuigen niet voldoen aan de eisen door enkel een software-update. Veel van deze fatbikes hebben een te sterke motor en andere kenmerken van bromfietsen.

Volgens de ILT is deze actie belangrijk voor de veiligheid. Hoewel sommige fatbikes voldoen aan de regels, ziet de ILT steeds meer goedkopere en onveilige voertuigen op de markt. “Het is cruciaal dat deze illegale bromfietsen snel verdwijnen. Dit begint met het stoppen van de verkoop via officiële kanalen,” aldus de ILT.

Meer relevante blogs