Informatiegids

Apple verliest rechtszaak over €13 miljard belastingvordering in Ierland

Apple heeft een prominente belastingzaak verloren. De Europese Commissie eiste een bedrag van €13 miljard terug, en de uitspraak zal haar inspanningen versterken om multinationals aan te pakken die profiteren van gunstige belastingdeals.

De rechtszaak en uitspraak van het Europese Hof

Het Europese Hof van Justitie deed uitspraak na jaren van juridische strijd. In 2016 oordeelde de Europese Commissie dat Apple €13 miljard aan “illegale” belastingvoordelen moest terugbetalen. Deze voordelen zouden het bedrijf een oneerlijk voordeel hebben gegeven.

Het Hof besliste dat een eerdere uitspraak in het voordeel van Apple moest worden herzien. De Europese Commissie kreeg gelijk: Ierland verleende Apple onrechtmatige steun bij de belasting op winsten buiten de VS. Ierland moet deze steun nu terugvorderen.

Uitspraak van het Gerecht vernietigd

In 2020 had het Gerecht, een lagere rechtbank, de beslissing van de Commissie vernietigd. De rechters vonden dat er onvoldoende bewijs was voor een selectief voordeel voor Apple. Het Hof van Justitie draaide dit besluit terug en gaf de Europese Commissie opnieuw gelijk.

Overwinning voor Margrethe Vestager

Margrethe Vestager, de EU-commissaris voor mededinging, noemde de uitspraak een “grote overwinning voor fiscale rechtvaardigheid.” In 2016 concludeerde zij dat Apple miljarden aan onterechte belastingvoordelen kreeg van de Ierse overheid.

Vestager staat bekend om haar harde aanpak van multinationals zoals Amazon en Starbucks. Hoewel sommige zaken later werden teruggedraaid, zoals die van Fiat in 2022, geldt deze uitspraak als een succes voor haar beleid.

Apple’s reactie op de uitspraak

De zaak begon in 2016 toen de Europese Commissie Apple opdroeg miljarden euro’s te betalen. Dit had te maken met te weinig betaalde belasting op winsten tussen 2003 en 2014. Apple, dat zijn Europese hoofdkantoor in Cork heeft, betaalde in 2014 effectief slechts 0,005% belasting door gunstige afspraken met Ierland.

Apple ontkende dat het onterecht voordeel kreeg. CEO Tim Cook noemde de beschuldigingen destijds “politieke onzin”. In 2020 won Apple nog bij het Gerecht, dat toen oordeelde dat de Europese Commissie geen bewijs had geleverd van een economisch voordeel.

Na de recente uitspraak zei Apple: “Deze zaak gaat over welke overheid we belasting moeten betalen, niet over hoeveel. We betalen altijd de belastingen die we verschuldigd zijn en hadden nooit een speciale deal.”

Vestager’s visie op de uitspraak

Vestager benadrukte dat de €13 miljard nu moet worden teruggevorderd door de Ierse overheid. Ze stelde dat de publieke houding tegenover agressieve belastingplanning is veranderd. Steeds meer multinationals betalen hierdoor hun eerlijke deel in Europa.

Reactie van Ierland

De Ierse overheid respecteert de uitspraak van het Hof, maar benadrukte dat het land nooit gunstige belastingafspraken heeft gemaakt voor specifieke bedrijven. Ierland heeft intussen de regels aangepast rond de belastingplicht van buitenlandse bedrijven.

Andere zaken: Google

Naast Apple verloor ook Google een zaak bij het Europese Hof van Justitie. Google kreeg een antitrustboete van €2,4 miljard. Het bedrijf werd beschuldigd van het bevoordelen van zijn eigen online shoppingdiensten. Google gaf aan teleurgesteld te zijn, maar paste in 2017 al zijn werkwijze aan om te voldoen aan de eisen van de Europese Commissie.

Meer relevante blogs