Informatiegids

Foto: Maryland Zoo
Afrikaanse pinguïn Mr. Greedy overleden

In de dierentuin van Baltimore, Verenigde Staten, is een Afrikaanse pinguïn gestorven die verantwoordelijk was voor meer dan 200 nakomelingen. Deze pinguïn stond bekend als ‘Mr. Greedy’, oftewel Meneertje Hebzucht.

Met zijn 33 jaar leefde hij aanzienlijk langer dan de gemiddelde Afrikaanse pinguïn, die meestal rond de 18 jaar oud wordt. Mr. Greedy kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen, en de dierentuinmedewerkers besloten hem in te laten slapen.

De dierentuin rouwt om het verlies van hun oudste pinguïn. Jen Kottyan, vogelconservator van de Maryland Zoo, benadrukt de belangrijke rol die Mr. Greedy speelde. “Deze ene vogel heeft een grote bijdrage geleverd aan het voortbestaan van de Afrikaanse pinguïns wereldwijd,” aldus Kottyan.

Hebzuchtige reputatie Mr. Greedy kreeg zijn bijnaam vanwege zijn gretige gedrag. Hij stond erom bekend agressief te zijn wanneer hij vis verzamelde en nestmaterialen van andere pinguïns in beslag nam.

Geboren in 1991, ontmoette Mr. Greedy zijn toekomstige partner Mrs. Greedy in datzelfde jaar. Een jaar later arriveerden ze samen in de dierentuin van Baltimore, waar ze direct een hechte band vormden. Volgens hun verzorgers was het stel onafscheidelijk. Ze hebben samen vijf Amerikaanse presidenten, de covid-19-pandemie, en andere wereldgebeurtenissen meegemaakt.

“Ze waren een geweldig stel,” vertelt Kottyan. “Stabiel en loyaal.” Na de dood van Mr. Greedy is Mrs. Greedy nu de oudste pinguïn in de dierentuin.

Bedreigde diersoort De Afrikaanse pinguïn, ook wel zwartvoetpinguïn genoemd, staat op de lijst van bedreigde diersoorten. Deze vogels leven langs de kusten van Zuid-Afrika en Namibië, maar hun populatie is de afgelopen eeuw met 90 procent afgenomen.

De dierentuin van Baltimore herbergt de grootste kolonie Afrikaanse pinguïns in de Verenigde Staten. Sinds de start van hun fokprogramma zijn meer dan 1000 kuikens geboren. Mr. en Mrs. Greedy hebben samen het meeste bijgedragen, met maar liefst 230 nakomelingen.

Meer relevante blogs