Informatiegids

Bron: Cruz y Ortitz Arquitectios
Marokko onthult plannen voor het grootste voetbalstadion ooit.

Marokko heeft ambitieuze plannen aangekondigd om het grootste voetbalstadion ter wereld te bouwen. Voor dit megaproject, dat op tijd voor het WK van 2030 moet zijn afgerond, is een indrukwekkend budget van 456 miljoen euro vrijgemaakt, aldus Het Laatste Nieuws.

Het stadion, dat 115.000 zitplaatsen zal tellen, komt te liggen in El Mansouria, een kustplaats ten noordoosten van Casablanca. Dit gigantische bouwwerk zal dienen als het vlaggenschip van Marokko tijdens het WK 2030, dat het land samen met Spanje en Portugal zal organiseren. Daarnaast zullen er ook wedstrijden plaatsvinden in Argentinië, Paraguay en Uruguay, wat de nodige kritiek heeft opgeleverd.

Hoewel de bouw van het stadion, dat de naam “Grand Stade de Casablanca” zal dragen, nog niet is begonnen, is al wel bekend dat het Amerikaanse architectenbureau Populous het ontwerp voor zijn rekening neemt. Populous is geen onbekende in de sportwereld en ontwierp eerder de stadions van Tottenham Hotspur, Arsenal en Olympique Lyon.

De laatste vergunningen en formaliteiten moeten nog worden afgerond, maar Populous-directeur Christopher Lee heeft er alle vertrouwen in dat alles volgens plan zal verlopen. “Het Grand Stade de Casablanca zal een iconisch stadion worden,” aldus Lee. Momenteel draagt het Rungrado 1st of May Stadium in Noord-Korea de titel van grootste voetbalstadion ter wereld, met een capaciteit van 114.000 plaatsen, maar Marokko is vastberaden om die titel in 2030 over te nemen.

Meer relevante blogs