ABN Amro waarschuwt het kabinet voor een grote financiële tegenvaller. Volgens economen van de bank zal de btw-verhoging op hotelovernachtingen en vakantiehuisjes, die 1,2 miljard euro moet opleveren, juist geld kosten.
Plannen voor btw-verhoging
De coalitie wil de btw op logies verhogen van 9 naar 21 procent. Dit kan overnachtingen flink duurder maken, soms met tientallen euro’s. ABN Amro heeft de plannen onderzocht en ontdekt veel tekortkomingen. Volgens sectoreconoom Stef Driessen brengt de maatregel meer schade toe dan dat het iets oplevert.
Rekenfouten in het plan
Volgens Driessen zijn er fouten gemaakt in de berekeningen. Inkomen uit hotelvoorzieningen die niet onder de btw-verhoging vallen, is meegerekend. Daarnaast zijn de negatieve effecten genegeerd. Het ministerie van Financiën blijft echter achter zijn eigen berekeningen staan en zegt dat er geen fouten zijn gemaakt.
Onjuiste aannames bij de btw-verhoging
Driessen stelt dat het kabinet uitgaat van verkeerde aannames. “Men denkt dat 100 procent van de hotelinkomsten uit overnachtingen komt. Dat klopt niet.”
Slechts 58 procent van de hotelinkomsten komt uit overnachtingen. De rest komt van andere diensten, zoals eten, drinken, zaalhuur en fietsverhuur. Daarnaast komt 40 procent van de overnachtingen van zakenreizigers. Zij kunnen de btw terugvorderen. Het kabinet baseert zich bovendien op cijfers uit 2022, een jaar waarin door corona minder zakenreizigers waren, aldus Driessen.
Werkelijke opbrengst ver onder verwachting
Driessen berekent dat de btw-opbrengst van hotels niet 912 miljoen euro zal zijn, maar slechts 285 miljoen. Ook in de huisjessector zal er een tekort van tientallen miljoenen zijn, stelt ABN Amro.
Financiën bestrijdt kritiek
Het ministerie van Financiën weerlegt deze kritiek. Het benadrukt dat zakenreizigers niet zijn meegerekend en dat het zich bewust is van het feit dat de omzet niet volledig uit overnachtingen komt. Diensten zoals maaltijden en fietsverhuur zijn buiten de berekeningen gehouden.
Gevolgen voor winstbelasting
Driessen blijft echter bij zijn standpunt. ABN Amro berekent dat de winstbelasting van hotels met 147 miljoen euro zal dalen. De vennootschapsbelasting van andere logiesverstrekkers zal met 111 miljoen dalen, doordat het aantal overnachtingen met 6,75 procent zal afnemen.
Consument en ondernemer voelen de pijn
Het kabinet verwacht dat ondernemers een kwart van de kosten zelf dragen. De rest komt terecht bij de consument. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vreest dat bedrijven dit niet kunnen opvangen, zeker na de coronacrisis en de inflatie.
Brede impact op toeristische sector
Voorzitter Marijke Vuik waarschuwt dat ook andere sectoren getroffen zullen worden. Minder toeristen betekent minder inkomsten voor leveranciers, kleine ondernemers en grotere bedrijven die afhankelijk zijn van toerisme. Denk aan bowlingbanen, fietsverhuurders, supermarkten en restaurants.
Nederland prijst zichzelf uit de markt
Vuik waarschuwt dat dit plan een kettingreactie zal veroorzaken. Veel bedrijven zullen minder winstbelasting betalen, wat de staatskas zal treffen. Hoewel het moeilijk is om hier harde cijfers op te plakken, zegt Vuik dat deze effecten niet genegeerd mogen worden. Vooral in de grensregio’s zullen ondernemers zwaar getroffen worden. “We prijzen onszelf uit de markt. Dit treft heel Nederland. Vrijetijdsbesteding wordt overal duurder.”