Informatiegids

Traders work on the floor of the New York Stock Exchange shortly after the opening bell in New York, U.S., November 15, 2017. REUTERS/Lucas Jackson
Foto: Thomson Reuters
Trage start aandelenmarkten september

De Amerikaanse aandelenmarkten waren woensdag gemengd, waarbij de koersen schommelden na een scherpe daling de dag ervoor, veroorzaakt door zorgen over de economische groei.

De S&P 500 (^GSPC) daalde met ongeveer 0,2%, terwijl de technologiegerichte Nasdaq Composite (^IXIC) ongeveer 0,3% verloor. Ondertussen sloot de Dow Jones Industrial Average (^DJI) met een kleine stijging van ongeveer 0,1%.

De aandelenmarkten begonnen de week met een flinke terugval nadat Nvidia (NVDA) fors was gedaald. Dit duidde erop dat het vertrouwen in de AI-golf, die een groot deel van de koersstijgingen van dit jaar heeft aangedreven, begint af te nemen. Nvidia verloor dinsdag $279 miljard aan marktwaarde. De aandelen van Nvidia daalden woensdag opnieuw met meer dan 1,5%, nadat Amerikaanse toezichthouders naar verluidt een intensiever onderzoek naar mogelijke concurrentiebeperkingen waren gestart.

Tijdens de grillige handelsdag op woensdag leken de koersen even te herstellen na nieuwe gegevens die verdere tekenen toonden van een afkoeling van de arbeidsmarkt. Dit zorgde ervoor dat de obligatierentes daalden en investeerders meer hoop kregen op renteverlagingen in 2024.

Uit de gegevens bleek dat het aantal vacatures in juli daalde naar 7,67 miljoen, het laagste niveau sinds januari 2021. Na deze cijfers schatte de markt de kans dat de Federal Reserve de rente met 50 basispunten verlaagt vóór het einde van de septembervergadering op bijna 50%, tegenover 38% de dag ervoor, volgens de CME FedWatch Tool.

De tweejarige Amerikaanse staatsobligatierente daalde met bijna 12 basispunten tot ongeveer 3,76%, het laagste niveau van 2024, terwijl investeerders reikhalzend uitkijken naar het banenrapport van augustus, dat vrijdagochtend wordt verwacht.

Toch is de trage start van september voor de aandelenmarkten een teken dat beleggers zich voorbereiden op meer volatiliteit, aangezien deze historisch gezien moeilijke maand volgt op een turbulente augustus. Hoewel de markten erin slaagden de verliezen van augustus te verwerken, suggereren analisten dat de aandelenmarkten nog niet uit de gevarenzone zijn nu september is aangebroken.

Meer relevante blogs